2009. március 27., péntek

lapszemle 2009.03.27.

Végleg lezárulhat a gencsi ügy?
Szatmár megye - Minden előzetes próbálkozás ellenére úgy tűnik, mégis véget ér a gencsi ügy. A nagyváradi ítélőtábla döntött: Báthori Gyula örökös palástfosztása jogos és megfellebbezhetetlen.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/vegleg-lezarulhat-a-gencsi-ugy/cn/news-20090327-02474111

Magyarok a hagymakupola alatt
Szatmár megye - A Szatmár megyei ortodoxok közül egyesek magyarul beszélnek, és felekezeti hovatartozásuk miatt zömében románnak vallják magukat. A görög katolikusokból lett magyar ortodoxok között általános jelenség az identitászavar. A Szatmárnémetitől pár kilométerre fekvő Vetésen a lakosság több mint felét a görögkeletiek teszik ki, s bár magyarul beszélnek, és románul alig tudnak, sokuk románnak vallja magát.
http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=27195

Kirekesztett kölcseys tanárok
Szatmár - Nem hívták meg a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanárait a vasárnapi Láncos templombeli megbeszélésre, ahol a református iskolaépületek körüli vitáról esett szó, állítja a tanintézet tanári kara. A tanári kar „tiltakozik a tények azon tendenciózus beállítása ellen, miszerint a vasárnapi Láncos templombeli megbeszélésen gőgből vagy rosszindulatból, esetleg érdektelenségből nem vettek részt" – írják hétfői nyilatkozatukban a pedagógusok.
http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=27121

Rákóczi-napok a beregszászi főiskolán
Kárpátalja - A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanácsa öt évvel ezelőtt úgy döntött: névadójuk, II. Rákóczi Ferenc születésnapja tájékán Rákóczi Napokat szervez. Ez alkalommal lehetőség nyílik a főhajtásra a Nagyságos Fejedelem emléke előtt, a köszönetnyilvánításra azok felé, akik megálmodták és megalapították – és elfogadtatták Ukrajnában is – a kárpátaljai magyarság egyetlen magyar felsőfokú tanintézményét. És immáron emléktábla jelzi a főiskola falán a támogatók nevét is.
http://www.reformatus.com.ua/index.php?m=aktualitas&a=show&i=1360

Megkezdődött az önkéntes diakónusok képzése
Felvidék - 2009. március 19-én elindult a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központjának első képzési programja, melyre egyházunk minden gyülekezetéből vártuk a jelentkezőket.    
http://www.reformata.sk/index2.php
 
Preotul din mijlocul drogatilor
De sase ani, toxicomanii din spitalul Sfantul Stelian se trateaza, pe langa metadona si consiliere psihologica, si cu Dumnezeu. Preotul ortodox Iulian Scarlat a renuntat la ideea de a avea o parohie din beton si caramizi, pentru a-si ridica o biserica vie, din suflete salvate de la heroina
 
 

Nincsenek megjegyzések: