2009. március 14., szombat

A lengyel püspökök lezárták az ügynökkérdést

A lengyel püspökök végleg lezárták az ügynökkérdést

2009. március 12. 09:49

MTI / Múlt-kor


A lengyel püspöki kar végérvényesen leszámolt a kommunista múlttal, úgy döntvén, hogy többé nem foglalkozik a katolikus papok és a lengyel kommunista titkosszolgálat (SB) közötti együttműködéssel kapcsolatos ügyekkel - közölte a lengyel katolikus püspöki konferencia.Wielgus

A testület úgy fogalmazott közleményében, hogy tevékenységüket a jövőben a pásztori munkára óhajtják összpontosítani, és nem kívánnak állást foglalni a titkosszolgálattal való esetleges együttműködésről szóló dokumentumokról.

E döntés annak nyomán született, hogy Tarcisio Bertone bíboros vatikáni államtitkár (kormányfő) levelet intézett a lengyel egyházhoz. Levelében megállapította, hogy nincs ok azzal vádolni a lengyel püspöki kar tagjait, hogy együttműködtek az SB-vel. A Vatikán arra a jelentésre alapozta álláspontját, amelyet a lengyel püspöki kar készített a kommunista titkosszolgálat levéltári anyagairól a katolikus papokkal való együttműködést illetően.

Két évvel ezelőtt, 2007 januárjában lemondott tisztségéről Stanislaw Wielgus, Varsó új érseke, miután kiderült róla, hogy a kommunista rendszer idején a lengyel titkosszolgálat informátora volt. A nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a főpapot már 1967-ben beszervezte a titkosrendőrség, amikor még a lublini katolikus egyetem filozófia szakos hallgatója volt, sőt, "különleges ügynöki kiképzést" is kapott.

Az ügy mély válságot robbantott ki a lengyel katolikus egyházban. Ennek nyomán minden lengyel püspök múltját átvilágította egy különleges bizottság, de a vizsgálatok eredményét nem hozták nyilvánosságra. Történészek és újságírók több esetet is feltártak, amikor papokról, köztük püspökökről derült ki az ügynökmúlt, de az egyház gyakorlatilag mindig elutasította, hogy ezekkel az ügyekkel foglalkozzon.Nincsenek megjegyzések: