2009. március 10., kedd

lapszemle 2009.03.10.

Kerülni a vallási automatizmust
Nagyvárad - A nagvárad-réti református egyházközség szolgált helyszínül a kedden szervezett lelkészértekezletnek, melyen váradi és a megyéből érkezett lelkészek egyaránt részt vettek.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/kerulni-a-vallasi-automatizmust/cn/news-20090310-04231763
 
A humanista reformátor mint európai integrátor
Nagyvárad - Újból rendhagyó esemény színhelye volt szombat délután a PKE aulája. A nemrég Brüsszelbõl Nagyváradra hozott Bibliakiállítás nyomán most a Kálvin-év apropóján egy Phillipe Melanchton életét és munkásságát bemutató vándorkiállítást nyitottak meg.
PDF: http://reggeliujsag.ro/data/56-2009-3-10/56-1.pdf

Szakmai elismertséget és keresztény szellemet!
Bihar megye - Az egyházmegyei lelkészértekezlet keretében a Debereceni Református Kollégium igazgatója, Győri József az egyházi iskolákat érintő problémákról tartott előadást.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/szakmai-elismertseget-es-kereszteny-szellemet/cn/news-20090310-04183366

Megszólalnak a kölcseys tanárok
Szatmár - A Kölcsey Ferenc Főgimnázium épületének költöztetésével kapcsolatosan az intézmény tanári karának tagjai közleményt fogalmaztak meg.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/megszolalnak-a-kolcseys-tanarok/cn/news-20090310-08085885

Kölcseys tanárok nyilatkozata
Szatmár - "És látja a Tekintetes Úr, hogy dúlnak még / A szép magyar romantikák, dühöngenek még / Honi hiúságok: csárdásosztók és asztaldöngetők közt / Hervad az emberség hivalkodó csokrétája ... / ... lát a Tekintetes Úr! / Lát Kölcsey Ferenc, mert szertenézett, s nem lelé – / Újra lehajtja fejét, lehanyatlik a lélek..." (Kovács András Ferenc: Kölcsey Ferenc lehajtja fejét)
http://hirlap.ro/mh/cikk.php?id=20698&apparition=2009-03-10

Nyilatkozat új püspökeink beiktatása kapcsán
2009. március 6-án és 7-én Bálint Benczédi Ferenc kolozsvári unitárius és Böcskei László nagyváradi római katolikus püspökök beiktatásának örvendezhettek egyházaik hívei, valamint erdélyi magyar történelmi egyházaink testvéri közössége.
http://erdely.ma/hitvilag.php?id=49137
 
Bálint-Benczédi Ferenc: jó vezetője leszek a közösségnek
Levegőt is alig lehetett venni hétvégén, a zsúfolásig telt kolozsvári belvárosi unitárius templomban az Erdélyi Unitárius Egyház új püspökének, Bálint-Benczédi Ferenc ünnepélyes beiktatásán. Az egyházi vezetőt erdélyi, magyarországi, angliai, amerikai egyházi elöljárók mellett Markó Béla RMDSZ-elnök, Füzes Oszkár, a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövete, László Attila kolozsvári alpolgármester is üdvözölte.
http://umsz.manna.ro/index.php?menu_id=2102&cikk=89596

Történelmi fiatalítás történelmi egyházaknál
Böcskei átvette a pásztorbotot. Hétvégétől új, elődjeiknél jóval fiatalabb egyházi elöljárók vezetik a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyét, illetve az Erdélyi Unitárius Egyházat.
http://umsz.manna.ro/index.php?menu_id=2102&cikk=89595
 
 

Nincsenek megjegyzések: