2009. június 23., kedd

Újra átvilágítják Tőkés Lászlót

Újra vizsgálatot indított Tőkés László ellen a Román Titkosszolgálat Irattárát Vizsgáló Bizottság. A püspök-európai parlamenti képviselő múltjának átvilágítását egy korábban besúgóként nyilvántartott református pap kérte.

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/upload/article/26949/26949.jpg

- Ő mint parlamenti képviselő tulajdonképpen, az öreg papokat, ezzel a besúgókkal meg minden, az öreg papságot akarja lejáratni, és magának a fiatal gárdát maga mellé állítani – mondta Bátori Gyula volt református lelkipásztor.

Ezt egy éve nyilatkozta az a református lelkész, aki kérte, hogy Tőkés László püspököt most újra világítsák át. Bátori Gyulát azért bocsátották el állásából, mert a Királyhágó-melléki Református egyházkerület szerint elsikkasztotta az egyházi földvásárlásra kapott magyarországi kormányzati támogatást. Az ügyben indított munkajogi pereket az egyházkerület nyerte meg, a pap ellen rendőrségi eljárás folyik. A püspököt az Átvilágító Bizottság értesítette: Bátori Gyula kérésére vizsgálják újra, hogy besúgója volt-e a román titkosszolgálatnak, mégpedig az európai parlamenti választások kapcsán.

- Ez tipikus esete annak, amikor a tolvaj, kiált tolvajt, ugyanis éppen a kezünkben van ennek a volt lelkésznek a szekus dossziéja, amelyből kiviláglik, hogy régi együttműködője a román titkosszolgálatnak, úgy látszik, hogy most is hasonló feladatokat lát el, amikor ilyesmikkel foglalkozik – hangsúlyozta Tőkés László püspök, EP-képviselő.

Egyébként én már többször át voltam világítva. Az egyházkerület munkatársai bejelentették: a két éve indítványozták a lelkészek átvilágítását. A titkosszolgálati adattárból pedig olyan dokumentumok másolatait kapták meg, amelyekben az áll, hogy mások mellett Bátori Gyula gencsi lelkész is besúgó volt, sőt állítólag még a rendszerváltás után is írt jelentéseket lelkésztársairól.

Duna TV, 2009.06.12.

Nincsenek megjegyzések: