2009. június 26., péntek

Megtisztulást az erkölcsi válságból

Megtisztulást az erkölcsi válságból

Molnár János, a református lelkészek szekus dossziéit kutató, jelenleg Szegeden élő egyháztörténész Szigorúan ellenőrzött evangélium című könyvének első kötetét mutatták be tegnap dél után a kolozsvári Jakabffy Elemér Alapítvány Kortörténeti Gyűjteményének székházában. A négyszáz oldal szöveget és kétszáz oldal dokumentum-mellékletet tartalmazó kötet Tőkés László EP-képviselő, valamint a Zöldek/Európai Szabad Szövetség EP-frakciójának támogatásával készült, és a nagyváradi Partium Kiadó gondozásában a napokban jelent meg. A könyvbemutatón a szerző mellett Tőkés László és Demeter Szilárd, a Partium Kiadó igazgatója is jelen volt.

Demeter Szilárd szerint a kötet a kommunizmus emberi drámáiról beszél
Demeter Szilárd szerint a kötet a kommunizmus emberi drámáiról beszél

– Amikor Molnár János Szigorúan ellenőrzött evangélium című könyvének kéziratát először olvastam, nemigen tudtam, hogyan viszonyuljak hozzá: lezárom a gépet, kilépek az ajtón, köszönök XY-nak, s vigyázok, ne lássa rajtam, hogy őt olvasom, ő is benne van. – mondta bevezetőjében Demeter Szilárd. A Partium Kiadó igazgatója szerint a Szigorúan ellenőrzött evangéliumban Molnár János a kommunizmus emberi drámáiról beszél, s megmutatja: „még a rossz választások esetében is létezett olyan megoldás, amikor aránylag tiszta lelkiismerettel ki lehetett szabadulni a csapdahelyzetekből”. Demeter így fogalmazott: nem érti, hogy a rendszerváltás után miért nem menesztették a hatalomba és köz életbe „visszaszivárgó kommunistákat”. – Egyházi emberekről lévén szó bűnről és bűnbocsánatról kellene beszélnünk, ehelyett azonban leleplezésekről szólunk – mondta, hozzátéve: az átvilágítási folyamatot folytatni kell, hogy „legalább a szégyent ne hagyjuk örökül utódainkra”.


Molnár János elsőként egy kínai mondást idézett: abban az országban, ahol a többség bolond, az épeszű kisebbséget tekintik őrültnek. – A Szigorúan ellenőrzött evangélium valaminek a kezdete, kiindulópont. A kutatás során összegyűlt anyagok alapján méltán állíthatom, hogy amint egy csepp magában őrzi a tenger valamennyi jellemzőjét, úgy ebben a kötetben is benne lesznek a legfontosabb dolgok a református lelkészek Szekuritáté-dossziéival kapcsolatban – mondta a szerző, majd hozzátette: a bűnvallás és a bűnbocsánat ma sem késő, az egyházi életében is eljött az idő, hogy az erkölcsi válságból az erkölcsi megújulás útjára kell lépni.


Tőkés László így fogalmazott: Molnár János számára a történészi kutatómunka önmagában nem lett volna elegendő indok e kötet elkészítésére, ehhez hozzájárult a társadalom erkölcsi megtisztulásra, illetve a „múlt továbbélésének leállítására” való törekvés is. – A kommunista rendszer besúgói továbbra is ott settenkednek egyházi struktúráinkban, közéletünkben, és mindaddig a pillanatig, amíg ez így van, az egyház sem újulhat meg igazán – mondta. Megtudtuk: ő maga is kockázatosnak tartja ezt a fajta munkát, azonban szerinte is „jó ügyet szolgálnak”, mivel tisztulást szeretnének, nem fejvadászatot.


Az EP-képviselő kitért arra, hogy a rendelkezésükre álló titkosszolgálati dokumentumok alapján másfél évvel ezelőtt leplezték le először Bartha Tibort alias Steliant, Kolozsvárról Budapestre kitelepedett ortopéd főorvost. Bár a CNSAS nem erősítette meg mindezt, „Bartha doktor beazonosításával azóta is adósok”.


Ferencz Zsolt

Szabadság



Nincsenek megjegyzések: