2009. június 27., szombat

Catedrala Mantuirii Neamului

Catedrala Patriarhului Daniel e aproape gata pe hârtie

Viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului va avea dotări de ultimă oră. Biserica va fi înţesată de camere de luat vederi şi slujba va putea fi văzută din toate cotloanele, pe plasme.


La Patriarhie s-au întrunit vineri mai mulţi arhitecţi care au contribuit la proiectul Catedralei Mântuirii Neamului, în cadrul unui simpozion dedicat acestui edificiu. Astfel, a fost prezentată o machetă care va reprezenta în proporţie de 95% viitoarea clădire, ce va fi amplasată la intersecţia străzilor 13 Septembrie şi Izvor. Ea va avea 110 metri înălţime şi, cu cei 38.000 de metri pătraţi, va fi de zece ori mai mică decât Casa Poporului ca suprafaţă. Crucea va putea fi însă văzută din Piaţa Unirii, în spatele clădirii Parlamentului.

“Slujba din Catedrală va putea fi văzută şi de cei care se vor afla la cele trei niveluri inferioare, demisol şi subsol, fie pentru că nu au mai avut loc sus, fie pentru că se afla, de exemplu, în librărie, ca să-şi cumpere o carte”, descrie proiectul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Afară, de asemenea, vor fi amplasate permanent două mari ecrane pe care se va putea urmări ceremonia din interior. Pentru a face legătura între cele cinci niveluri ale Catedralei, vor fi amplasate 12 ascensoare, iar subteran vor fi amenajate 250 de locuri de parcare. Pentru construcţia bisericii propriu-zise, costurile au fost estimate la circa 400 de milioane de euro. “Donaţii deja au fost făcute, deşi nu a fost deschisă încă o colectă. Unul dintre donatori a fost Papa Ioan Paul al II-lea, care a donat în două rânduri câte o sută de mii de euro”, spune preotul Constantin Stoica.

Stilul arhitectural va fi bizantin românesc astfel încât, văzută de sus, va avea forma unui potir răsturnat. Alături de Catedrală vor mai fi construite o clădire administrativă, Casa ,,Sfântul Andrei’’, precum şi Casa Pelerinul, cu o capacitate de cazare de 500 de locuri. Cinci din cele 11 hectare de teren obţinute de Patriarhie pentru Catedrală vor fi transformate în parc public. Construcţia Catedralei va începe, probabil, în toamnă, până când trebuie finalizat proiectul şi obţinută autorizaţia de construcţie. Durata construcţiei e estimată la şase-şapte ani, din care primii trei pentru faza la roşu. Capacitatea bisericii este de 5.000 de persoane, iar în curte vor putea sta încă 120.000.

Cotidianul


Nincsenek megjegyzések: