2011. március 21., hétfő

Asera - Isten felesége?

Kiírták a Bibliából Isten nejét

hir24.hu
2011.03.19.

Egy oxfordi tudós szerint Istennek volt felesége: Aserának hívták.


© historiarte.net
1967-ben Raphael Patai - magyar származású tudós - először vetette fel a kérdést vajon ki lehetett az ókori izrealiták által imádott Asera? Francesca Stavrakopoulou kutatónő ennek a rejtélynek eredt a nyomába.



Az angol tudós nem mást állít, mint hogy Jahve - azaz Isten - női párja Asera. Amulettek, feliratok, ősi szövegek és ábrázolások őrzik Asera emlékét, amit a Biblia ószövetségének kánonja teljesen eltörölt.

Asera Stavrakopoulou szerint, mint más női istenségek a korban: termékenységi istennői szerepet "látott el".

A kutatónő a Sínai-sivatagban i. e. 8. századból származó feliratokon még a Biblia Istenével megegyező pozícióban feltüntetve találta Asera nevét. Az úgynevezett Királyok könyvében is utalások találhatók az női Isten kultuszára.

J. Edward Wright Arizonai Izrealita Valláskutató a Discovery Newsnak úgy nyilatkozott, valóban említik a héber feliratok egy szinten Jahvét és Aserát, sőt a Bibliában is maradtak nyomai "Isten feleségének".

Wright szerint Asera neve összefügg az ókori főniciai Astarte azaz a babilóniai Istár nevével, akit az egyik legnépszerűbb termékenységi istennőként tartottak számon az ókori Közel-Keleten.

Forrás: Discovery News

AJÁNLOTT LINKEK:


1 megjegyzés:

episkopes írta...

Annak idején világhírű professzorunk tett említést a "makcéba" "asera" párosról - pejorative! Egyáltalán nem úgy, ahogy a cikkben említve van.
L.