2011. március 19., szombat

Ha ugyanez történne a zsidókkal vagy a muzulmánokkal...

„Ha ugyanez történne a zsidókkal vagy a muzulmánokkal, nagy felháborodást keltene az újságokban” – Joseph Weiler professzor a keresztényellenességről

Vatikáni Rádió
18/03/2011

Intolerancia és diszkrimináció a keresztényekkel szemben Európában – erről a témáról tartottak tanácskozást egyetemi tanárok és a különböző országok EU parlamenti képviselői Brüsszelben március 16-án, szerdán az Európai Parlamentben. A konferenciát Joseph Weiler professzor, a New York-i Egyetem tanára nyitotta meg.

http://www.newyorkencounter.org/storage/pictures/bio-weiler.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1285447384806

Joseph Weiler, Joseph Straus Professor of Law, New York University


Az osztrák székhelyű keresztény ellenes intolerancia és diszkrimináció megfigyelő intézetének igazgatója, Gudrun Kugler bemutatott egy jelentést az elmúlt öt évről és megerősítette, hogy emelkedőben van a krisztianofóbia Európában. Példát említve erre elmondta, hogy Horvátországban bíróság elé állítottak egy egyetemi docenst, mert elmagyarázta az egyház álláspontját a homoszexualitásról.

Lourdes Ruano Espina professzorasszony a spanyolországi helyzetről beszélt, ahol a törvényhozásban egyre inkább peremre szorul minden vallás.
Richard Komicki professzor az Egyesült Királyságból felidézte annak a légi kísérőnek az esetét, akinek a nemzeti légitársaság megtiltotta, hogy feszületet hordjon a nyakláncán. Arra kérte a keresztényeket, hogy éberen őrködjenek az alapvető emberi jogok, közöttük a vallásszabadság tiszteletben tartása felett.

Massimo Introvigne, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselője a növekvő fundamentalizmusról szólt, amely olyan ideológiákkal társul, amelyek előmozdítják a vallásellenes érzületet és ezáltal az intoleranciát.
A zsidó származású Joseph Weiler a Vatikáni Rádiónak hangsúlyozta: „Nem azt a tényt találom elképesztőnek, hogy létezik diszkrimináció, gyűlölet, keresztényellenesség, hanem azt, hogy ezt elfogadják és senki sem tiltakozik, valamint, hogy ez az egyik első ilyen jellegű konferencia Brüsszelben. Ha ugyanez történne a zsidókkal vagy a muzulmánokkal, nagy felháborodást keltene az újságokban. Amikor a keresztényekről van szó, úgy tűnik, teljesen normális eljárásnak tekintik. Ez elfogadhatatlan!” – fogalmazott Weiler professzor.

A konferencián figyelmet fordítottak a keresztények elleni erőszak drámai eseteire a világ különböző részein, például Ázsia egyes országaiban, így Irakban. Európában más a helyzet, amelyről a New York-i Egyetem tanára így szólt: „Sok kis részletről van szó, nem üldözésről. A keresztényeket üldözik a világban, ami felháborító. Európában ez sokkal finomabban jelenik meg, sokkal inkább „társadalmi” szinten.”

Az olasz Mario Mauro EU parlamenti képviselő és osztrák kollégája Othmar Karas a brüsszeli szeminárium támogatói rámutattak, hogy milyen fontos a keresztények elleni intolerancia kérdését vitatémává tenni a közvélemény és a politikai döntéshozók számára.

(sv)

Nincsenek megjegyzések: