2011. március 14., hétfő

A Házsongárdi temetőben gyakoriak a rongálások

Házsongárdi temetőben gyakoriak a rongálások

Magyar Hírlap
Kristály Lehel
2011-03-14

Folytatódik a csornai kistérségi társulás adománygyűjtése a kolozsvári Házsongárdi temető veszélyeztetett síremlékeinek megmentéséért. A sok évszázados magyar írásbeliség nagyjainak nyugvóhelyeként nevezetessé vált temetőkertben ma a megváltatlan sírok fejfáit gyakran kiborítják, eldobják, számos emlékművet szándékosan megrongálnak, meggyaláznak.

http://www.magyarhirlap.hu/images/ups/74/74887.jpg




Miután kiderült, hogy mások mellett húsz negyvennyolcas honvédsír megmaradása sem biztosított a kolozsvári Házsongárdon, Zöld Péter szilsárkányi polgármester javaslatára a csornaiak tavaly decemberben felhívták hazánk százhetvennégy kistérségi társulását az erdélyi síremlékek megmentésére. Eddig egymillió forintot gyűjtöttek össze, ami csak két-három sírkő felújítására elég, ezért az ügy népszerűsítéséért meghívták Szilsárkányba a kolozsvári Házsongárd Alapítvány elnökét, Gergelyné Tőkés Erzsébetet, aki március 18-án tart előadást a nevezetes temetőről.

A román szabályok szerint csak a halott közvetlen hozzátartozói válthatják meg a sírhelyeket, s mivel ők már nem élnek, az alapítvány kénytelen lemondani a negyvennyolcas hősök hamvairól, hogy a sírköveiket legalább megmenthesse. A tervek szerint a restaurált síremlékeket egy új sírkertben helyezik el, hogy megvédjék őket a további rongálástól.

Annak ellenére, hogy a kolozsvári közgyűlés már 1892-ben megállapította Házsongárd túlzsúfoltságát, és 1893-ban már nem engedélyezte új sírok ásását, ma is az ott megnyitott új sírkertben temetkeznek. Utóbbiban az 1970-es években a sírok közti utakat is eladták sírhelynek. 2010 áprilisában a Házsongárd Alapítvány és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság több mint kétszáz sír műemlékké nyilvánítását kérte a román kulturális tárcától. Március elején pedig háromszáz kripta védettségét indítványozta a Kolozs megyei művelődési igazgatóság is. Ha ez megtörténik, a sírok felügyelete az önkormányzatra hárul. A Házsongárd Alapítvány elnöke nemrég a bukaresti magyar nagykövet, Füzes Oszkár támogatását is kérte a temető megmentéséhez.

A csornai többcélú kistérségi társulás a Kereskedelmi és Hitelbanknál vezetett 104 033 18–49 54 53 50–56 48 10 05-ös, elkülönített számlaszámán várja a felajánlásokat.


Nincsenek megjegyzések: