2009. február 17., kedd

lapszemle 2009.02.17.

"Új parancsolatot adok néktek"
Bihar megye - Rendhagyó istentiszteleten vett részt tegnap délelõtt Hegyközkovácsi apraja-nagyja a helyi református templomban. Megünnepelték a Vincze Eszter Nõszövetséget, eredményes munkásságát, valamint felavatták zászlaját is.
PDF: http://reggeliujsag.ro/data/37-2009-2-16/37-6.pdf

Az egységért imádkozva egy héten át Újvároson
Nagyvárad - A nagyvárad-újvárosi református gyülekezetben évek óta hagyományosan a gyülekezeti teremben tartják az imaheti istentiszteleteket. Az elmúlt nyáron sikerült felújítani és megnagyobbítani az imatermet, így immár hatvan-hetven ember is elfér benne. Az idei imahét vezérgondolata az egység.
PDF: http://reggeliujsag.ro/data/38-2009-2-17/38-7.pdf

Szülők és gyerekek közös vígadalma
Nagyvárad - Szülők és gyerekek közös ünneplése tette meghitté a Csillagocska Óvoda által szervezett farsangi mulatságot. A résztvevők alkalomhoz illő népi zenére mulattak.
http://www.erdon.ro/hirek/news-erdely/cikk/szulok-es-gyerekek-kozos-vigadalma/cn/news-20090217-12200693

Nemzeti intézményeink. Támogatás és tervezhetőség
Kárpátalja - Kárpátalján jelenleg tíz ilyen kiemelt jelentőségű intézmény található. Közéjük tartozik a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház csakúgy, mint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Karácsfalvi Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum, a Munkácsi Szent István Líceum, illetve a Kárpátaljai Református Egyház stb. Ezek az intézmények – jelezvén a kárpátaljai magyarság életében játszott kiemelkedő szerepüket, a minap a miniszterelnöki hivataltól Nemzeti Intézmény feliratú táblát kaptak.
http://www.reformatus.com.ua/index.php?m=aktualitas&a=show&i=1179

Tóth János rektor: Vannak kitörési pontjaink
Február 2-án iktatták be tisztségébe Tóth János professzort, a Selye János Egyetem új rektorát, aki Albert Sándort váltja ezen a poszton. A negyvenhét éves matematikus az elsők között adott interjút lapunknak. / Úgy tudjuk, hogy túl sok pedagógust képeznek, méghozzá olyan szakpárokon is, amelyek Nyitrán is vannak. Nyilván túlzás, de azért nem teljesen alaptalan az olyasféle aggodalom, hogy lassan több lesz a református lelkész, mint a hívő... Nem járnak zsákutcákban?
http://www.parameter.sk/rovat/regio/2009/02/03/toth-janos-rektor-vannak-kitoresi-pontjaink

Március első hetében evangelizációs napok Deregnyőn
Felvidék - A deregnyői Református Tanulmányi Központban már tizedik éve rendezik meg az evangelizációs hetet. Az Ungi Református Egyházmegye esperese, Mártha Géza ebben az évben Victor István nyugalmazott lelkipásztort hívta meg szolgálattevésre.
http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=11714&Itemid=50

Mitropolia Moldovei face retea proprie de gradinite. Unitatile vor fi infiintate din fondurile Bisericii si vor fi acreditate de Ministerul Educatiei
In cadrul Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor, reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (MMB) au luat decizia de infiintare a unei  retele proprii de gradinite.
http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=129793&catid=12&p=mitropolia-moldovei-face-retea-proprie-de-gradinite-unitatile-vor-fi-infiintate-din-fondurile-bisericii-si-vor-fi-acreditate-de-ministerul-educatiei.html

Biserica Greco-Catolica cere implicarea statului in diferendul retrocedarilor
Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica este dispusa sa colaboreze cu Biserica Ortodoxa si cu autoritatile in rezolvarea diferendului legat de retrocedarea lacasurilor de cult.
http://www.ziare.com/Biserica_Greco_Catolica_cere_implicarea_statului_in_diferendul_retrocedarilor-680625.html

Preot acuzat de campanie electorala ilegala
Reprezentantii PSD Cluj il acuza pe preotul ortodox din parohia Someseni, Ioan Roman, ca ar fi facut campanie electorala ilegala. Mai precis, ei spun ca acesta i-ar fi indemnat pe oameni, la slujba de dimineata, sa mearga la urne si sa voteze cu cei care le-au asfaltat strazile, transmite corespondentul Informatia.ro
http://www.amosnews.ro/Article268590.phtml
 
 

Nincsenek megjegyzések: