2009. február 11., szerda

Darwin vagy más?

A fokozatos fejlődés elméletét vitatja az Intelligens Tervezés Mozgalom. Azt kérik, hogy az oktatásban vezessék be, hogy a most tanított darwini fejlődéselméleten kívül létezik más szemlélet is. Az Egyesült Államokban volt már egy hasonló eset.

Forrás: MR1, MEE

Charles Darwin


Egy tizenhat évvel ezelőtti beszélgetés elmesélésével kezdődik az Intelligens Tervezés Mozgalom magyarországi DVD-je. Ezen az összejövetelen kérdőjelezték meg először állítólag a meghívott tudósok a fejlődéselméletet. Az azóta létező mozgalom azt állítja: olyan bonyolult egy élőlény felépítése, hogy az nem fejlődhetett ki fokról fokra. Valakinek vagy valaminek meg kellett alkotnia ezeket. Tasi István magyarországi elnök, antropológus szerint erre bizonyíték, hogy a biológiában rengeteg olyan rendszer van, amely csak minden alkotóelemével együtt működik hibátlanul.

- Ha valaki azt gondolja, azt állítja, hogy ezek fokozatosan jöttek létre, akkor ezt valahol modelleznie kell a darwini logika alapján. Apró lépések útján mindig működőképes fokozatokon keresztül meg kell mutatnia, hogy ez létrehozható. Meggyőződésünk szerint ez abszurdum.

A mozgalom most az oktatási minisztériumhoz fordult. Azt követelik, hogy a tankönyvek említsék meg, hogy van ilyen elképzelés is.

- Nem örülnék neki különösebben.

Ezt mondja a javaslatokról Szegedi Péter, az ELTE tudományfilozófusa. Úgy véli, az intelligens tervezés nem nevezhető tudománynak. Nem magyarázatot keres ugyanis, hanem csak leszögezi: túl bonyolult a biológia.

- Minden tudományos elméletről számos vita lehetséges a természettudományon belül. Ez a vita azonban kívül van a természettudományon. Tehát ennek a vitának leginkább vallási motivációi vannak.

Szegedi Péter szerint azt ma egyetlen biológus sem tagadja, hogy a kiválasztódás, az öröklődés és az evolúció létező dolgok. Az oktatási minisztériumnál azt mondták, nem változott az álláspontjuk 2006 óta. Akkor Tasi Istvánék a tantervbe próbálták bevetetni az intelligens tervezést. Ezt a választ kapták:

- Az evolúció elméletét a tudományos bizonyítékok súlya támogatja, az értelmes tervezettség teóriáját nem.

Az Intelligens Tervezés Mozgalom - mint azt a Krónika kérdésére a vezetőségi tagok mondták - nem keresi a választ arra, hogy ki vagy mi alkotta az életet, illetve hogy szerintük ez a felsőbb erő mind a mai napig beavatkozik-e, vagy csak létrehozta az alapvető rendszereket.

Az Egyesült Államokban volt már hasonló eset, akkor egy iskola indított pert azért, hogy oktassanak más elméletet is. Elveszítették. A bíróság kimondta, hogy sértené az állam és az egyház szétválasztását kimondó alkotmány-kiegészítést.


Nincsenek megjegyzések: