2011. január 12., szerda

A pápa a "sztárnevek" ellen

A pápa a "sztárnevek" ellen

szabadfold.hu
2011. január 12.

XVI. Benedek pápa óva intette a szülőket, hogy gyermekeiknek különböző sztárok nevét adják. Helyette javasolta: akinek inspirációra van szüksége, inkább forduljon a Bibliához.

http://keptar.szabadfold.hu/cikkepek/28522/Image/Nagy_jPlp_papa.jpg

Az elmúlt években egyre inkább divattá vált, hogy a szülők egyes divatosnak tartott sztár nevét, vagy különlegesen hangzó neveket adnak a gyermeküknek.

A pápa a Sixtus-kápolnában tartott miséje során szólt e jelenség elllen, kérve a szülőktől, hogy térjenek vissza a tradicionális nevekhez. Beszédében arra hivatkozott: minden megkeresztelt gyermek magában hordozza Isten fiának jellemvonásait, s a keresztnév letörölhetetlen pecsét, mely a Szentlélek általi újjászületést jelképezi és rátereli a gyermeket a vallásos hit egy életre szóló útjára.

Angliában a Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a legnépszerűbb nevek között találjuk az Ashtont (Ashton Kutcher színész után) és a Lily-t (Lily Allen énekesnő után). De a nevek ennél sokkal cifrábbak is lehetnek – elég, ha csak Sir Bob Geldof lányaira, Pixie-re (Tündér) és Peachesre (Barackok) gondolni, vagy akár David Beckham első fiára, Brooklynra, akit egy New York-i nyomán neveztek el.

Olaszországban viszont többnyire a tradicionális neveket választják, gyakran szentek nevét adják a keresztelendő gyermeknek. Igaz, itt is kezd begyűrűzni az új trend: ott van például Francesco Totti focista gyermeke, akit Chanelnek kereszteltek, vagy a Forma–1 tulajdonosának, Flavio Briatore-nak Falso Nathan nevű fia.

Az egyháznak az az álláspontja, hogy a név nem csupán címke, amit a gyermekre aggatunk, hanem jóval mélyebb jelentést hordoz. A gyermeket parfüm, ország, márkanév után elnevezni degradáló, mivel egyenértékűvé tesz például egy árucikkel – arról nem is beszélve, hogy a szülők agyszüleménye sokszor a visszájára fordul és bántásoknak teszi ki a gyermeket a későbbi élete során. Ha egy szülő megérti a név a valódi szerepét – a keresztség igazi értelmét –, akkor van esély rá, hogy nem valamely divatirányzat áldozatává teszi az újszülöttét.


Nincsenek megjegyzések: