2011. január 23., vasárnap

Német kereszténydemokraták szorgalmazzák a cölibátus megszüntetését

Íme a pedofilbotrányok hatásai - Van mitől tartania a pápának
Furcsa lépésre szánták el magukat a kereszténydemokraták

http://hetivalasz.hu/static/imgs/hetivalasz_logo.png

Heti Válasz
2011.01.22.

Szokatlanul éles hangnemben bírálják német vezető kereszténydemokrata politikusok a katolikus egyház konzervativizmusát, és a cölibátus megszüntetését szorgalmazzák.

http://hetivalasz.hu/data/cikk/2/84/11/cikk_28411/papa_fill_616x306.jpg

A német CDU-ban, különösen a bajor CSU-ban a katolikusoknak mindig nagy szavuk volt. Ugyan az országban jelentős a protestánsok száma is - északon voltaképp ők vannak többségben -, a jobboldali uniópártokat - Angela Merkel megjelenéséig - mindig a katolikus lobbi határozta meg, vezette. A párt éppen ezért jó kapcsolatokat ápolt a katolikus egyházzal, és ritkán került vele összetűzésbe.

Egy ideje azonban vallásos, katolikus CDU- és CSU-politikusok egyre nyíltabban fejezik ki nemtetszésüket a jelenlegi pápa túlságosan konzervatív politikája kapcsán: legyen szó a cölibátusról vagy az óvszer használatáról.

A Süddeutsche Zeitung birtokába került egy olyan levél, amit a CDU legbefolyásosabb katolikus politikusai készülnek nyilvánosságra hozni: ebben nagyon kemény szavakkal bírálják a Vatikánt, mondván: a katolikus egyház merevsége okán, a cölibátus fenntartása miatt nemsokára Németország számos területén olyan mértékű paphiány alakulhat ki, hogy gyakorlatilag nem lesz mód misét tartani.

Már most érzékelhető a tendencia: a vidéki körzetekben vagy „import-papok" miséznek - akik azonban a nyelvi nehézségek miatt kevéssé találják meg a hangot a főleg idős helyi közösséggel -, vagy pedig a templom egyszerűen kiürül. Az egyház egyre gyakrabban kényszerül arra, hogy értékesítse templomait, esetleg ő maga használja más célokra.

A tavalyi évek pedofil botrányai is igencsak gyengítették az egyház pozícióit: a százezret jóval meghaladja azok száma, akik kilépték a katolikus egyházból, és a kilépések száma azóta sem csökken. (Sokszor e mögött persze anyagi megfontolások húzódnak meg: Németországban kötelező megadni a vallási hovatartozást, s aki evangélikusként vagy katolikusként regisztrálja magát, annak fizetéséből az állam eleve levonja és az adott egyháznak átutalja az egyházi adót.)

http://hetivalasz.hu/data/cikk/3/49/17/cikk_34917/katolikus_pap_2.jpg

"Mi, elkötelezett katolikus politikusok (...) igencsak sürgősnek tartjuk, hogy a német püspökök a paphiány egyre nagyobb problémájának fényében tekintsék céljuknak a házas férfiak (viri probati) pappá szentelésének elérését", kezdik levelüket a CDU politikusai, köztük a Bundestag elnöke, Norbert Lammert.

Az aláírók között van a jelenlegi oktatási miniszter, Annette Schwan és számos nyíltan katolikus, korábbi tartományfőnök, mint például Erwin Teufel, Bernhard Vogel, a CDU pártalapítványának elnöke vagy Dieter Althaus.

A politikusok szerint a hagyomány védelme fontos cél lehet, de ha az egyház sorsa függ immár a paphiánytól, igenis át kéne gondolni a cölibátus amúgy „Krisztus által meg nem parancsolt" szabályát. Szerintük Róma politikája veszélyezteti a német katolicizmus jövőjét.

A katolikusok között nem ez az első eset, hogy nyíltan is hangot adnak elégedetlenségüknek. A legnagyobb német katolikus újságíró-iskola, a müncheni Ifp-Kma tavaly augusztusban kinevezett, de igen hamar leváltott vezetője azt nyilatkozta egy helyi újságírónak, hogy XVI. Benedek pápa a jelenlegi magatartásával falnak vezeti az egyházat.

"Az egyház intézményét nem irányíthatja néhány nőtlen férfi. Ratzinger sohasem volt liberális. Egy olyan egyházi hierarchiából jön ő, amelyet bunkermentalitás jellemez", mondta még tavaly nyáron az amúgy Stuttgart mellett papi szolgálatot teljesítő Michael Broch, aki rendszeresen vezet vallási műsorokat a délnémet televízióban.

Ugyan a német katolikus püspöki kar végül lemondásra kényszerítette Broch atyát, a katolikus közélet igencsak felzúdult saját vezetése ellen, és a problémák nyíltabb megtárgyalását szorgalmazta. A mostani levél csak ennek adhat egy újabb löketet, tovább mélyítve a katolikus püspöki karon belül is meglévő erős ellentéteket liberálisok és tradicionalisták között.

Nincsenek megjegyzések: