2011. január 3., hétfő

KREK - Készülőben az egészségbiztosító

Készülőben az egészségbiztosító

http://kronika.ro/img/kronika-logo.gif

kronika.ro
2010. december 17.

Szinte startra kész a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke, Csűry István által megálmodott keresztény kórházrendszerhez tartozó egészségbiztosítási pénztár – jelentette be csütörtökön az egyházi elöljáró.


A biztosítóház létrehozását ugyanis az OTP Bank romániai szervezetére bízták, az pedig nem tétlenkedett: Diósi László vezérigazgató nemrég azzal kereste meg az egyházkerületet, hogy már csak a pontos adatokra van szükség a rendszer beindításához.

A tervek szerint a biztosítónak járulékot fizetők egy bankkártyához hasonló egészségügyi kártyát kapnak, és az ezen található kreditpontokat a keresztény kórházban használhatják fel. Egyelőre azonban a kórház nem jött létre, bár a tárgyalások folyamatban vannak, mondta a püspök. Felidézte: először idén januárban, püspökké avatásán említette meg a keresztény szellemiségű kórház- és biztosítórendszer ötletét, ám a 2010-es esztendő választási év volt a KREK-ben, és mindaddig, amíg nem dőlt el végleg, hogy a püspök mellett milyen csapat vállalja majd fel a munkát, nehezen tudtak volna konkrétumokról egyeztetni.

A Segítő Jobb Alapítvány segítségére föltétlenül számítanak, dr. Kalmár László elnök már korábban támogatásáról biztosította a kezdeményezőket. Forró László főjegyző bejelentette: a kórház ügyét Lukács József volt szilágysomlyói esperes veszi kézbe, aki évtizedek óta segít a súlyos betegeknek, hogy műtéti lehetőséghez jussanak. A püspök azt mondja, lehet, hogy új épületet húznak majd fel a kórháznak, de már a római katolikus püspökséggel is tárgyaltak arról, hogy esetleg ők biztosíthatnak székhelyet az intézmény számára. Csűry István megígérte: a jövő évben az egyházkerület számára a helyszín kijelölése és a kórház ügyének továbbvitele lesz az elsődleges feladat.

Mint arról beszámoltunk, Csűry István azt vallja, nem elég csak meghallani a krisztusi intést: gyógyítsatok, meg is kell cselekedni. Az egyházi illetékesek szerint az utóbbi két évtizedben, Tőkés László püspök vezetésével az egyházi magyar oktatási rendszert sikerült a lehetőségekhez mérten megvalósítani, most új küldetésbe is bele lehet fogni, az egészségügyi ellátás jobbá tételébe.


Nincsenek megjegyzések: