2012. január 31., kedd

Korrupt bankárok a Vatikánban?

Korrupt bankárok a Vatikánban?

Népszava
2012. január 31.

Kényelmetlenné vált a Vatikán számára Carlo Maria Vigano személye, ezért szabadult meg a Szentszék az érsektől, s nevezték ki az Egyesült Államokba akkreditált apostoli nunciusnak - állították a La7 című országos olasz csatorna egyik múlt heti műsorában. Vigano ugyanis hírek szerint arra figyelmeztette XVI. Benedek pápát: elárasztotta a Vatikánt a korrupció. Az érsek valóban összeesküvés áldozata?


Sokan csak álmodoznak arról a vatikáni diplomácia szereplői közül, hogy egyszer az Egyesült Államokba küldjék apostoli nunciusnak. Rendkívül fontos, befolyásos pozícióról van szó még akkor is, ha az elmúlt években kellemetlenségekkel is járt. Több amerikai egyházmegyében derült ugyanis fény arra, hogy a papok szexuálisan zaklatták a fiatal gyerekeket. Egyes egyházmegyék olyan kártérítésre kényszerültek, hogy a csődhöz is közel kerültek.

A Szentszék 1893-ban hozta létre ezt a nunciusi pozíciót, melynek betöltésére rendre tapasztalt, befolyásos személyiséget neveznek ki. Így történt ez tavaly október 19-én is, amikor a Szentszék bejelentette: a Vatikáni Kormányzóság 1941-es születésű főtitkárát, Carlo Maria Viganót teszik meg nunciusnak. A "főszereplő", bár augusztus vége óta rebesgették, hogy ő a poszt várományosa, hatalmas öröm helyett feltehetően mérhetetlen csalódottságot érzett. Azt gondolta, meg akar tőle szabadulni a Vatikán.
Vigano viszonylag fiatalon, 32 évesen került a Vatikán diplomáciai missziójához. Egyebek mellett Irakban, Nagy-Britanniában, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésénél, valamint Nigériában teljesített szolgálatot. Érseki címet 1992-ben kapott.

Nagy jövőt jósoltak neki a Vatikánban, ennek jeleként 2009. júliusában a Vatikán Kormányzósága főtitkárának nevezték ki. Azt a feladatot kapta, hogy rendbetegye a Szentszék kissé zavaros pénzügyeit. Munkája nem várt sikert hozott: a 7,8 millió eurós költségvetési deficitet nemcsak sikerült megszüntetnie, 34 milliós nyereséggé "varázsolta" át - derült ki a La7 olasz csatorna "Érinthetetlenek" című műsorából.

Ha pénzügyileg ilyen sikeres volt, miért váltak meg tőle két év után? Az érsek meglepődve tapasztalta, hogy a Vatikánban miként herdálják el a pénzt - hangzott el az olasz csatorna műsorában. Elégedetlenségének hangot is adott egy tavaly áprilisban XVI. Benedeknek címzett levelében, amelyet ugyanebben a programban ismertettek. "Amikor 2009 júliusában elvállaltam a kormányzóság irányítását, tisztában voltam a kockázatokkal, arra azonban sosem gondoltam, hogy ilyen szörnyű helyzettel kell szembenéznem". Mint írta, a Vatikán pénzügyeit olyan bankárra bízták, aki nem a Szentszék érdekeit tartották szem előtt, hanem a saját pecsenyéjüket akarta sütögetni. "2009 decemberében például olyan pénzügyi tranzakciót hajtottak végre, amellyel 2,5 millió dolláros veszteséget okoztak nekünk" - írta levelében.

Vigano rendkívüli szigorúsággal lépett fel minden olyan jelenséggel szemben, amelynél korrupciót vagy pénzherdálást szimatolt. Feltárta azt, hogy a Szentszéknél amolyan "urambátyám" módon zajlanak a dolgok. Vagyis olyan külső cégeket bíznak meg bizonyos munkálatokkal - például építkezéssel, a Szentszék kertjének gondozásával, a múzeumok karbantartásával -, amelyek a normál árnál többet kértek el. Mindezt úgy érték el, hogy rendre "a barátok barátja" kapta meg a megrendelést.

Sokatmondó például, hogy 2009 decemberében összesen 550 ezer euróba került a Szentszék számára a jászol felállítása. Vigano azonban 2010-re ezt 300 ezer euróra csökkentette. Az érsek rájött arra is, hogy néhány beszállító nagyon is jól élt abból a satnya munkából, amelyet a Vatikán számára végzett.

A Vatikán központi fűtésének rendszere a hatvanas évektől nem változott. Sok pap panaszkodott is amiatt, hűvös van a szobájában. Vigano azonban egy új, a korábbinál sokkal hatékonyabb hatékony fűtőrendszert helyezett működésbe, amely nemcsak jobb, olcsóbb is volt az előzőnél. Nagy összeget, mintegy 850 ezer eurót takarított meg a vatikáni kert gondozásával is. Intézkedései révén jelentősen csökkentette a kiadásokat.

Elvben azt gondolhatnánk, mindenki elégedett volt a munkájával. Ám a Berlusconi család által kiadott Il Giornale című lapban egyre több névtelen levelet közöltek, amelyekben éles támadást intéztek Viganóval szemben. Mint az Il Fatto Quotidiano című lap beszámolt róla, az érsek tavaly májusban levelet is írt Tarcisio Bertone államtitkárnak, amelyben úgy vélte, összeesküvés áldozatává vált, amelyet a háttérből riválisa, a vatikáni múzeumok adminisztrátor-helyettese, Paolo Nicolini irányít.

Hogy mi történt ezután? Csak annyit tudni, hogy augusztus végétől már megszületett a döntés arról: Viganót az Egyesült Államokba helyezik. Nem tudni, ki döntött így, a pápa, vagy államtitkára, Bertone. Utóbbi egyébként nemrégiben az összes vatikáni hivatalt arról értesítette, hogy minden a pápával folytatott kommunikáció előtt vele kell egyeztetni.

A Vatikán mindenesetre múlt pénteken hevesen cáfolta, hogy Vigano áthelyezése mögött lejárató kampány állt volna. Sőt, a Szentszék szerint a kinevezés is csak a pápa nagyrabecsülését mutatja. Federico Lombari, a Szentszék sajtótermének igazgatója közölte, a kormányzóságnál szó sincs semmiféle negatívumról, a munka folytatódik. Egyben jogi lépéseket helyezett kilátásba a La7 műsora kapcsán. Igaz, azt nem cáfolta, hogy Vigano levelet írt volna a pápának a Vatikán pénzügyi viszonyairól...

Nincsenek megjegyzések: