2012. január 30., hétfő

Luther-konferencia (hangzó anyag)

Luther-konferencia: „Az élő és ható Ige elevenségével és aktualitásával szólítanak meg a reformátor Krisztusra irányító gondolatai”

evangelikus.hu
2012. január 30.

Révfülöp – Idén már ötödik alkalommal találkoztak Révfülöpön lelkészek és nem lelkészek, akik a lutheri evangélikus teológia sajátos ízével, ma is meglepően eleven, friss levegőjével szeretnek töltekezni. A konferencia most is a Magyarországi Luther Szövetség és az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ szervezésében zajlott. Az érdeklődők az előző évekhez hasonlóan most is megtöltötték az előadótermet. A népes létszám ellenére családias hangulatban tölthettük el az időt, hiszen Isó Dorottya, a konferencia háziasszonya, valamint ifj. dr. Hafenscher Károly, az oktatási központ igazgatója sokat tettek azért, hogy most is otthon érezhessük magunkat. Szöveg és fotó: Kovács László, fotó: ifj. Hafenscher Károly, hangfájl: Garai András www.garainyh.hu (Forrás: Hangzó örömhírtár)

http://www.evangelikus.hu/aktualis/luther-konferencia-201eaz-elo-es-hato-ige-elevensegevel-es-aktualitasaval-szolitanak-meg-a-reformator-krisztusra-iranyito-gondolatai201d/leadImage_mini

A szűk egy napos együttlét talán a korábbiaknál is gazdagabb lelki-szellemi táplálékot kínált. Gondolkodásmód, ige fölötti elmélyedés, igehirdetés, tanítás, istentisztelet – a lutheri biblikusan evangélikus látásmód olyan kristályosodási pontjai, melyek köré szakavatott értelemmel és a személyes érintettség melegével építették föl az előadók mindazt, amit épülésünkre hoztak.

Előadóink voltak időrendi sorrendben: Ittzés János, dr. Fabiny Tibor, Weltler Sándor, Isó Dorottya, Véghelyi Antal, ifj. Dr.Hafenscher Károly. Az előadásokat hallgatva átélhettük, hogy dr. Luther Márton teológiájával foglalkozva nem régi, múltban ragadt egyházi tan-ereklyéket porolunk le, hanem az élő és ható Ige elevenségével és aktualitásával szólítanak meg minket is a reformátor részleteket is komolyan vevő, de mindig a lényegre, a legfontosabbra: Krisztusra és az Ő munkájára irányító gondolatai. Emberi teljesítményeket hajszoló és túlhangsúlyozó jelenünkben különösen is vigasztaló és gyógyító erővel felemelő arra figyelni és abban elmélyedni, amit Isten tett és tesz értünk Krisztusban, Krisztus által.

A konferenciáról olyan sok értékes gondolatot, impulzust vittünk magunkkal haza, hogy bőven lesz mit fölidéznünk, lesz miben jobban elmélyednünk egy éven át. Reméljük, hogy jövőre ott lehetünk a hatodik Luther-konferencián, és folytathatjuk az értelem- és lélektágító együttlétet.

2012-ben ezek voltak a 10 előadás témái
(Az előadások a címekre kattintva meghallgathatóak!):


Nincsenek megjegyzések: