2012. január 11., szerda

Ma már pendrive-ot helyeznek el a templom gömbjébe...

A templom felújításakor találták a ma is aktuális írást

haon.hu
2012.01.11.

Téglás – A hét végén ünnepélyes keretek között helyezték vissza a téglási református templom felújított toronygömbjét és jelvényeit.


Az ünnepi istentiszteleten Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a település egykori lelkipásztora hirdette az igét.A 226 éves templom a két évvel ezelőtti nyári viharban sérült meg súlyosan. Akkor a templomhajó újrafedését oldották meg a biztosítótól kapott összegből és a gyülekezet adományaiból. A toronysüveg és a jelvények felújítása tavaly év végére készült el, de hátra van még a templom teljes külső és belső felújítása. A toronygömb levétele utáni nap a munkások a császárfába becsúszva egy fémdobozt találtak, melyben egy 1923-ban kézzel íródott levél volt, és az akkori felújításkor helyezték el. Ebben az akkori lelkész írja le a korra jellemzőket, melyek közül több ma is aktuális. Andrássy Kálmán többek között így fogalmaz: „Ma a megélhetésért, az anyagért való küzdelem jellemzi korunkat – ami mind erősebb lesz – hazánkat, nemzetünket kell újonnan teremteni úgy szólva.” Sorait ezzel a buzdítással zárja: „Ti építsetek új és virágzóbb egyházat, községet és nemzetet, hogy legyetek erősebbek, boldogabbak, mint apáitok voltanak.”

Ilyenkor szokás, hogy újabb levél kerüljön a gömbbe, ami Molnár Csilla református lelkész feladata volt, hogy az elmúlt 90 év történéseit, eseményeit megpróbálja összefoglalni. A történelmi, egyháztörténeti visszatekintés végén Csiha Kálmán volt erdélyi püspök versének soraival szólt a biztatás az utódoknak: „Szeressétek a templomot!”Az utókornak szánt levél mellé egy pendrive-t is elhelyeztek, melyre a szintén kézzel írott levél nyomtatott formájú változata, valamint számos kép került a városról.


Téglási hálaadás

ttre.hu
Bulik Péter
2012. január 09.

A téglási hálaadó istentiszteleten megáldották a felújított toronygömböt és a jelvényeket, amelyeket az alkalom zárásaként ünnepélyesen felhelyeztek a templomtorony csúcsára.

A felújítás során a toronygömbben egy 1923-ban íródott dokumentumot találtak [PDF], amelyet az első világháború utáni téglási reformátusok hagytak az utókorra. A hálaadó alkalmon Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök hirdetett igét, aki korábban Tégláson szolgált lelkészként.


A püspök a megtalált dokumentumról azt mondta: helytállásról és emberségről tanúskodik az írás, megmutatja, hogy 1923-ban, hogyan tudtak nehezebb időkben helytállni. Bölcskei Gusztáv szerin az elmúlt csaknem kilencven év bizonyítja, hogy hosszú távon az Isten megtartó kegyelme elrendezi a dolgokat, hiszen ma egy szép gyülekezet van Tégláson.

Eddig 30 millió forintot tudtak a viharkárt szenvedett téglási református templom felújítására fordítani, és a munkát folytatni kell – mondta Molnár Csilla.


A gyülekezet lelkésze hozzátette: ma is a csaknem egy évszázaddal korábbi református elődök nyomdokaiban járnak, hiszen tovább kell építeni azt az alapot, amelyre az utánuk jövők még virágzóbb települést, egyházat, nemzetet építhetnek.

Tégláson és a környéken tavaly nyáron tornádószerű vihar pusztított, amelyben a református templom teteje rongálódott meg.

Nincsenek megjegyzések: