2012. január 30., hétfő

Hollandia is betiltja a burkát

Hollandia is betiltja a burkát

Magyar Kurír
2012. 01. 28.

A holland kormány választási ígéretéhez elkészült azzal a törvényjavaslattal, ami betiltja a burka vagy bármely más, a teljes arcot eltakaró ruhadarab viselését köztereken és közintézményekben.


A pénteken nyilvánosságra hozott törvényjavaslat 380 euróra büntetné azt, aki eltakarja az arcát köztéren - írja az ABC spanyol napilap hírportálja. A tiltás templomokra, mecsetekre nem vonatkozna. A parlamenti eljárás lefolytatása azonban még hónapokat vesz igénybe.

Liesbeth Spies belügyminiszter szerint mindez azért nagyon fontos, mert az egymás közti nyílt kommunikációt szolgálja. A tiltás egyébként valószínűleg körülbelül háromszáz embert érinthet. Ha a parlament elfogadja a javaslatot, amit a holland államtanács egyébiránt ellenzett, akkor Hollandia lesz a harmadik ország Európában, ahol tiltják a burka viselétét Franciaország és Belgium után. Az ősszel volt hasonló kezdeményezés Svájcban is, a parlament alsóháza megszavazta a burka nyilvános helyen való viselésének tiltamát, de végül nem lépett életbe a törvény, amelyhez hasonlót az olaszoknál is benyújtott egy marokkói származású képviselő, ám javaslata nem valósult meg.

XVI. Benedek 2010 novemberében azt nyilatkozta, hogy ugyan valóban problémás, hogy ha sok muzulmán nő nem önkéntesen hordja a burkát, ám a teljes tiltást nem tartja jó ötletnek, hiszen sokan vannak, akik önként viselik a ruhadarabot, és miért is ne tehetnék ezt. A francia püspökök hasonló véleményen vannak.

Nincsenek megjegyzések: