2009. július 20., hétfő

Európai Egyházak Tanácsának XIII. közgyűlése

„Egy reménységre hívattunk el Krisztusban” – Krámer György jelentkezése a KEK XIII. közgyűléséről

Evangélikus.hu

http://www.evangelikus.hu/nagyvilag/201eegy-remenysegre-hivattunk-el-krisztusban201d-2013-kramer-gyoergy-jelentkezese-a-kek-xiii.-koezgyuleseroel/leadImage

Lyon – Mint ahogyan arról már korábban hírt adtunk, július 15-21 közöt tartja szokásos, hatévenkénti közgyűlését a KEK (CEC – Európai Egyházak Konferenciája, Tanácsa). Az evangélikus, ortodox, anglikán és ó-katolikus egyházak mintegy 750 képviselője vesz részt a nagygyűlésen, amelyen Krámer György, püspök-helyettes, Szabó András, pestújhelyi lelkész és Pál Marietta, az ifjúsági osztály munkatársa képviselik egyházunkat. Krámer György írása.

50 évvel ezelőtt, az alapítás idején, a megosztott Európában kézenfekvő volt a KEK célját és működésének értelmét meghatározni. Ebben a szervezetben az egyházak között keresett egység képes volt átívelni az akkor még átjárhatatlan határokat. Ma, az európai egyesülési folyamatban a KEK újra keresi identitását. A közgyűlés így tekinti át az elmúlt hat év munkáját, és határozza meg a következő hat év munkájának prioritásait. A közgyűlés témája az Efezusi levél 4. fejezete alapján a közös reménység. Az a kettős feladat következik a reménységre való elhívásunkból, hogy egyrészt megtaláljuk az európai keresztyén egyházak sokszínűségében mégis meglelhető egységet, ugyanakkor a sokszínű Európában közösen jelenítsük meg a keresztyének közösségét. A közgyűlés első két napjának legfontosabb döntése a Németországi Protestáns (Evangélikus) Egyház (EKD) indítványának elfogadása volt, miszerint a következő három évben egy újonnan alakuló munkacsoport gondolja át alapjaiban a KEK jelenlegi működését. A magyar delegáltak egyik fontos közös célja, hogy a közgyűlés foglalkozzon a szlovák nyelvtörvénnyel, és záró jelentésében jelenjen meg az ezzel kapcsolatos véleménye.

További információk és képek itt találhatóak:
http://assembly.ceceurope.org/index.php?id=13&L=1



Nincsenek megjegyzések: