2009. július 31., péntek

IPS Teodosie - cercetat de DNA

ÎPS Teodosie este cercetat de DNA pentru înşelăciune, trafic de influenţă şi abuz în serviciu

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, s-a prezentat, joi, la Parchetul General, pentru a fi audiat în urma dezvăluirilor ziarului "România Liberă", potrivit căruia fi cerut bani şi cadouri pentru a-l ajuta pe un reporter să se înscrie la facultate şi să devină preot, însă este cercetat şi de DNA, conform unui document citat de NewsIn.

http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/450_500/072009/f21a60121e3c313bff55ec207b78e5d6.jpg

ÎPS Teodosie este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru abuz în serviciu în formă calificată, înşelăciune şi trafic de influenţă, potrivit unui document intrat în posesia NewsIn.

Dosarul de la DNA este cel de-al doilea constituit împotriva arhiepiscopului Tomisului, după cel în care Teodosie este anchetat de Parchetul General pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual.

Potrivit informaţiilor NewsIn, Teodosie a fost reclamat la DNA pe 19 mai 2009, de către Traian Chircu, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, înşelăciune şi trafic de influenţă, dosarul fiind în faza actelor premergătoare.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, s-a prezentat, joi, la Parchetul General, pentru a fi audiat în urma dezvăluirilor ziarului "România Liberă", potrivit căruia fi cerut bani şi cadouri pentru a-l ajuta pe un reporter să se înscrie la facultate şi să devină preot.

Potrivit unor surse judiciare, ÎPS Teodosie s-a mai prezentat o dată la Parchetul General, luna aceasta, când ar fi refuzat să facă orice fel de declaraţie.

Dosarul în care este cercetat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a ajuns la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi-a declinat competenţa în acest caz, în mai, întrucât ÎPS Teodosie are calitatea de Înalt prelat.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi-a declinat competenţa în acest caz după ce a primit o adresă de la Arhiepiscopia Tomisului în care se precizează oficial calitatea Înaltului prelat. Arhiepiscopul Tomisului face parte din Marele Cler, iar, potrivit legii, ierarhii care aparţin acestei categorii pot fi cercetaţi numai de către Parchetul General.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Tribunalului Constanţa, Adina Florea, instituţia s-a autosesizat pentru infracţiunea de luare de mită şi complicitate la fals intelectual. Parchetul se autosesizase şi faţă de inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi fals intelectual.

Ancheta publicată în "România liberă" descrie modul în care Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, ar fi cerut bani şi cadouri pentru a-l ajuta pe unul dintre reporteri să se înscrie la Facultate de Teologie (unde este decan) şi să devină preot, deşi nu avea pregătirea necesară.


http://www.cotidianul.ro/images/custom/cotidianulsec_01.jpg


Nincsenek megjegyzések: