2009. január 14., szerda

Mega-gyülekezetek

Geoff Surratt a South Carolina-i Charleston központú "multi-site" ("több-helyszínű") egyház lelkésze. A pár éve megjelent Multi-site Church Revolution (Zondervan, 2006) című könyv társszerzője tavasszal saját könyvvel jelentkezik majd: Ten Stupid Things that Keep Churches from Growing (Zondervan, 2009) - Tíz ostobaság a gyülekezetek növekedésének megakadályozásában.

Surratt a 100 lélekszám alatti Church on the Lake (Texas) gyülekezet lelkészéből lett egy 10.000-es lélekszámnál is nagyobb, a gyülekezetet az emberekhez helybe vivő gyülekezet-hálózat lelkésze.

A "multi-site" egyházi mozgalomról a Multi-site Church Revolution weboldalon, illetve a lelkész személyes blogjában: Inner Revolution olvashatunk.


http://geoffsurratt.typepad.com/inner_revolution/WindowsLiveWriter/cover.jpg

A legújabb könyv a saját és lelkésztársak tapasztalatai alapján tárja elsősorban a hasonló cipőben járó lelkészek számára azokat a hibákat, akadályokat, amelyek megakadályozzák a gyülekezet növekedését, Isten aratásának a begyűjtését. A 10 pontba foglalt - a könyv alcíme szerint is sokba kerülő - hibákat bevallottan ő is elkövette, és nem kiokításképpen, hanem megelőző tanácsként és gyakorlati útmutatóként akarja szolgatársainak bemutatni - nyilatkozta a szerző.

A hibák közt ott szerepel a mindent tenni akarás, a lelkész családi életének feláldozása a szolgálat miatt, a tehetségek felmutatása az integritás helyett, a rossz helyszínekhez való ragaszkodás, sikeres gyülekezetek lemásolása, a szolgálat és az üzlet keverése, másodosztályú istentisztelet-élmény nyújtása stb.

The Christian Post


Definíciók:
  • Megachurch = egy átlagos istentiszteleten kétezertől több tízezerig terjedő résztvevővel rendelkező gyülekezet ("mega-gyülekezet");
  • Multi-site church = ugyanaz az egy gyülekezet több helyszínen tartja istentiszteleteit - pl. videó-összeköttetéssel ("több helyszínű gyülekezet");
  • Multiplying (Planting) church = egy évtized alatt akár 100 gyülekezettel kifelé terjeszkedő, új leányegyházakat alapító gyülekezet ("plántáló gyülekezet").


Nincsenek megjegyzések: