2011. december 30., péntek

Folytatódik az evangélikus ügynökmúltat vizsgáló tényfeltárás

Gáncs Péter: folytatódik az evangélikus ügynökmúltat vizsgáló tényfeltárás

MTI / evangélikus.hu
2011. december 30.

Budapest – Folytatódik az evangélikus tényfeltáró bizottság munkája az egyházat érintő ügynökmúltról, a Háló című könyvsorozat új kötete jövőre jelenik meg – közölte Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-vel. Forrás: MTI, fotó: Máthé Zoltán


Gáncs püspök ugyanakkor megjegyezte: „ezt a munkát nem szabad sürgetni (...), nagyon óvatosan, körültekintően szeretnénk a feltárt tényeket a közvélemény elé tárni.” Sokszor a levéltárban található dossziék csak „a jéghegy csúcsát” jelentik, ennek egyik magyarázata pedig az lehet, hogy voltak olyanok, akik megsemmisíthették a rendszerváltás idején a dossziéikat – vélekedett az elnök-püspök.

Gáncs Péter hangsúlyozta: azt a lemaradásukat nem tudják behozni, hogy ezt a munkát el kellett volna indítani a rendszerváltáskor, amikor az érintettek még frissen emlékezhettek volna cselekedeteikre. Ma már egy részük vagy nem él, vagy nagyon idős, és nem biztos, hogy jól idézik vissza a saját múltjukat. „Bizonyos irgalom kell ahhoz, hogy ezeket az embereket ne keserítsük meg életük alkonyán, főleg olyanokat, akik nagyon sok pozitívumot is tettek” – fogalmazott az elnök-püspök. Elmondta, hogy az evangélikus egyházban a jövőre esedékes választáson az egyházmegyei vagy annál magasabb posztokért indulók múltját előzetesen megvizsgálja a tényfeltáró bizottság, és még a szavazás előtt közzéteszik a Kádár-rendszer állambiztonsági szolgálatával való esetleges érintettségüket. Ez azonban – tette hozzá – nem kizáró ok, ettől még megválaszthatnak valakit egy tisztségre, hiszen voltak olyan ügynökök is az egyházban, akik nem ártottak senkinek, jelenleg pedig megbecsülésnek örvendenek, mert a hívek személyes tapasztalataik alapján ítélik meg őket.

Az elnök-püspök szólt arról, hogy az evangélikus egyházban hatévente tartanak tisztújító választásokat, alsó szintről felfelé haladva, négy fordulóban. 2012 első negyedévében helyi szinten megválasztják a gyülekezeti presbitereket (az egyházközségek világi elöljáróit), a második negyedévben az egyházmegyei, a harmadik negyedévben az egyházkerületi, míg az év végéig az országos tisztségviselőket.

Gáncs Péter utalt arra: a legutóbbi választáshoz képest változás lesz, hogy 40 helyett legfeljebb 25 presbitert választhat egy-egy gyülekezet, tehát az egyház „a karcsúsítás és a hatékonyság felé mozdult el".

További újításként említette, hogy ezentúl kizárólag a helyben, az adott egyházközség által megválasztott presbiterek szavaznak az egyházmegyei, egyházkerületi és országos tisztségviselőkre (korábban erre az összes egyháztag jogosult volt), illetve a zsinat választja majd meg az országos felügyelőt is az elnök-püspök mellé, akit eddig is a zsinat választott.


Nincsenek megjegyzések: