2011. február 2., szerda

Válság miatt templom eladó

Az Isten háza lett az ingatlanpiaci recesszió legújabb áldozata
Válság miatt templom eladó

Guardian / mindennapi.hu
Fülöp Viktória
2011-01-27

http://www.mindennapi.hu/upload/lead/1/3/2/9/lead_370.jpg

Amerikai piackutató cég felmérése szerint az elmúlt két év alatt 200 egyháznak kellett eladnia templomait. A válság miatt folyamatosan csökken az adományok mértéke és nő az egyházak adóssága.

A bőség évei alatt az egyházi vezetők is kihasználták a könnyű hitelszerzési lehetőségeket és egyre nagyobb templomokat építve igyekeztek kedvezni a híveknek. Most, amikor az ínséges idők a gyülekezeteket is fogyókúrára fogták, kevesebb jövedelemmel és anyagi támogatással kell gazdálkodniuk, ráadásul a korábban felvett ingatlanhiteleket is vissza kell fizetni.

Az amerikai egyházakkal szemben indított ingatlanárverési ügyek 2007, a recesszió beköszönte óta megháromszorozódtak. A pénzügyi válság leginkább a független egyházakat sújtotta. Ezeknek a korábban tehetős gazdasági felügyelő- és irányító szervezetek anyagi segítségét nélkülözniük kell mostanra.

Példa erre a csődközelbe került Ebenezer AME, a mintegy tízezer hívet számláló, egyik legnagyobb amerikai gyülekezet esete. A hitelező bankok az egyház kiadásainak radikális csökkentését követelték, mivel a felvett hitelek törlesztőrészleteit akadozva, vagy egyáltalán nem tudták kifizetni.

Jesse Jackson tiszteletes és polgárjogi aktivista szerint csak Memphisben és Atlantában százával zárhatják be a templomokat, az afroamerikai és latin közösségeket pedig különösen keményen sújtotta a válság: „ A hitelbedőlések miatti kényszerárverezés nem csupán gyülekezeteket, templomokat sújt, teljes közösségek kerülnek veszélybe. A templom ugyanis a közösség szíve.."
Nincsenek megjegyzések: