2011. február 26., szombat

A szlovákiai református egyház is csatlakozhat a Magyar Református Egyházhoz

Csatlakozhat a magyarokhoz a Szlovák Református Egyház

MTI / bumm.sk
2011. 02. 26

Júniustól a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház is csatlakozhat a jelenleg szinte az egész Kárpát-medencére kiterjedő, 2009-ben létrejött egységes Magyar Református Egyházhoz - közölte Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának szóvivője.





Mint azt a Magyar Református Egyház Generális Konventjének Mályiban megrendezett elnökségi ülése után a szóvivő elmondta, a felvidéki reformátusok képviselői olyan, a nemzetközi gyakorlatot figyelembe vevő javaslatot terjesztettek elő, miszerint bizonyos fenntartással ratifikálnák a Magyar Református Egyház alkotmányát; a részletek kidolgozása még hátravan.

Ezt az elképzelést a konvent elnöksége és jogi bizottsága támogatja, annak elfogadásáról azonban majd a Generális Konvent júniusban Temesvárra összehívandó plenáris ülése hivatott véglegesen dönteni. A szlovákiai reformátusok csatlakozásához ugyanakkor a Magyar Református Egyház alkotmányát nem kell módosítani, ahhoz mindössze még az szükséges, hogy májusban a szlovákiai zsinaton is elfogadják ezt a javaslatot - tette hozzá.

Tarr Zoltán rámutatott: a szlovákiai református egyház csatlakozási nyilatkozatában a tervek szerint szerepel majd, hogy az alkotmány bizonyos passzusai a szlovák nyelvű közösségekre, illetve a szlovák többségű gyülekezetekre nem, vagy csak részben vonatkoznak. A Magyar Református Egyház alkotmányában egyébként most is benne van, hogy minden részegyház azokat a nyelveket használhatja, amelyek az adott részegyházban hivatalos, gyakorlott nyelvekként elismertek - jegyezte meg.

A felvidékiek csatlakozásával hatra nőhet a Magyar Református Egyház tagegyházainak száma: jelenleg Magyarország, Kárpátalja, Délvidék, Szlovénia és Erdély a tagja, hozzájuk csatlakozhatnak a szlovákiaiak - közölte.


Nincsenek megjegyzések: