2011. február 4., péntek

A cölibátus eltörlését követelik német teológusok

A cölibátus eltörlését követelik teológusok

FN.hu / MTI
2011. február 4.

Mélyreható reformokat, többek között a papi nőtlenség eltörlését követeli több mint száz német, osztrák és svájci teológus egy német lapban pénteken közzétett nyilatkozatban.

http://polpix.sueddeutsche.com/polopoly_fs/1.1055195.1296756936!/image/image.jpg_gen/derivatives/536x200/image.jpg

A 144 aláíró síkraszáll azért, hogy a katolikus egyház - a protestánsoknál már bevett gyakorlatot átvéve - tegye lehetővé nők pappá szentelését. Egyúttal szorgalmazzák, hogy a hívők az eddiginél nagyobb beleszólást kapjanak az egyházi élet alakításába, többek között a püspökök megválasztásába.

A németországi, ausztriai és svájci egyetemeken katolikus teológiát oktató vallástudósokat az egy évvel ezelőtt kirobbant botránysorozat késztette erre a lépésre. Tavaly januárban derült fény az első - és utána még számos - olyan esetre, amelyben zömmel németországi egyházi intézmények alkalmazottai, vezetői rontottak meg, illetve bántalmaztak gondjaikra bízott kiskorúakat és serdülőket.

Mint a nyilatkozatról beszámoló Süddeutsche Zeitung írta, a 400 katolikus teológiaprofesszor közül minden harmadik adta a nevét a deklarációhoz. Judith Könemann münsteri vallásoktató, a szöveget szerkesztő bizottság tagja a müncheni újságnak elmondta: az aláírók között egyaránt akadnak reformer és konzervatív szellemű teológusok. Számuk jóval magasabb is lehetett volna, ám több olyan személy, aki magánjellegű beszélgetések során üdvözölte a tervezett lépést, mégsem adta a nevét a nyilatkozathoz. Ezt Könemann azzal magyarázza, hogy egyesek éppen fellebbezési eljárás alatt állnak, mások elöljárója az egyházmegyén belül egy igen szigorú püspök. "Ez a körülmény is sokat elárul a katolikus teológiában uralkodó viszonyokról" - jegyezte meg az újság.

A mostani felhíváshoz hasonlóra 22 éve nem volt példa Németországban. 1989-ben kétszázhúsz vallástudós tiltakozott az úgynevezett kölni nyilatkozatban a gyámkodás, II. János Pál pápa tekintélyelvű vezetési stílusa ellen, és tört lándzsát a katolicizmus nyitottsága mellett. A kiváltó ok az volt, hogy az egyházfő - a német hívők körében mutatkozó ellenállást semmibe véve - a korábban Berlinben szolgáló Joachim Meisner bíborost nevezte ki Köln érsekévé.

A német püspöki konferencia pozitívan reagált a teológusok nyilatkozatára. Pénteken kiadott közleményében a konferencia titkára úgy vélte, hogy a dokumentum értékes hozzájárulást jelent a hit és az egyház németországi jövőjéhez. Egyúttal rámutat: a fölvetett kérdések egy része "feszültséget kelt a hivatalos egyházi tételekhez és teológiai meggyőződésekhez" képest. A megpendített témák mielőbbi tisztázásra szorulnak, a püspöki konferencia tavaszi közgyűlése a maga részéről javaslatokkal fog előállni - ígérte Hans Langendörfer titkár.


http://polpix.sueddeutsche.com/static_assets/build/img/site/logo-sde-black-320px.9ea3869c.png


Nincsenek megjegyzések: