2011. február 24., csütörtök

Házasembert szentelnek katolikus pappá Németországban

Házasembert szentelnek katolikus pappá Németországban

MTI / origo.hu
2011. 02. 22.

Ehhez XVI. Benedek pápa külön jóváhagyására is szükség volt. A vatikáni szóvivő szerint az eset ritka, de nem példa nélküli.

http://www.cathnewsusa.com/wp-content/uploads/2011/02/0222-hk-p.jpg

Photo: cathnewsusa.com

Pappá szentelnek kedden Németországban a kölni egyházmegyében egy házas férfit, ehhez XVI. Benedek pápa külön jóváhagyására is szükség volt. A 61 éves Harm Klueting felesége már korábban apácának állt, és 2004 óta a karmelita rend tagja. A férfi a pápa engedélyével maradhat továbbra is házas.

A párnak két felnőtt gyereke van. Esküvőjük idején még lutheránusok voltak, de már jó ideje áttértek a katolikus hitre. Federico Lombardi, a Vatikán legfőbb szóvivője szerint bár az eset ritkaságszámba megy, de nem példa nélküli.

Tavaly márciusban a La Repubblica című olasz lap írt arról, hogy titokban a Vatikánban is mérlegelik a római katolikus papok kötelező nőtlenségének esetleges eltörlését. A római újság szerint azonban a Szentszék csak több évtizedes távlatban gondolja eltörölni a cölibátust.

Emmanuel Milingo zambiai érsek még 2001-ben azzal bőszítette fel Rómát, hogy feleségül vett egy dél-koreai lelkésznőt, de csak azután közösítették ki, hogy 2006-ban házas férfiakat nevezett ki püspöknek. 2009 decemberében végül kitaszították a papi rendből.




Nincsenek megjegyzések: