2010. november 2., kedd

KRE: Lemondásra szólított fel Tőkés

Lemondásra szólított fel Tőkés

erdon.ro
2010.11.02

Nagyvárad - Keddi sajtótájékoztatóján Tőkés László volt püspök, EP-alelnök lemondásra szólította fel a szerinte illegitim módon jelölt és megválasztott egyházmegyei és egyházkerületi tisztségviselőket.

http://kepek.erdon.ro/kepek/news-20101102-11113815-1305794442.jpg

Keddi sajtótájékoztatóján Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke azon meggyőződésének adott hangot, hogy szerinte aggasztó méreteket öltött a hivatalos RMDSZ-nek az egyházi befolyása, a református egyházi életbe való behatolása. Meglátásában jellegzetes választási kampányeszköz a Bihar megyei RMDSZ gyakorlatában a halottasházak körötti forgolódás, és igen meggyőző üzenete van annak, hogy például a köröskisjenői kápolna felavatásánál Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök, Lakatos Péter parlamenti képviselő és Grim András megyei ügyvezető alelnök társasaságában "koncelebráltak" egyes papi méltóságok is, Csernák Béla bihari lelkész, Mikló Ferenc esperes, Visky István CE-elnök és Farkas Antal lelkész. Megitélésében ezáltal önkéntelenül is azt kommunikálják, hogy a temetőbe költöznek nemzetünk fiai.

Putyini módszerek

A volt püspök a közelmúltban zajlott egyházmegyei, illetve -kerületi választásokra is kitért, mert úgy véli, az egyházjog szintjéről a politika szintjére emelkedett a kérdéskör. Konkrét példákat is említett, például Seres Dénes és Varga Attila RMDSZ-es parlamenti képviselőket, akiknek zilahi egyházmegyei jogtanácsosi jelöltségét, illetve egyházkerületi főgondnoki kandidálását mindhiába óvták meg többen is. Sérelmezte, hogy a Szűcs András Ottó elnök-lelkész vezette Egyházkerületi Választási Bizottságnak (EVB) nem tünt fel, hogy Seres Dénest korábban azért mentették fel tisztségéből, mivel feladatkörének betöltését rendszeresen elmulasztotta, Varga Attila pedig 2003-ban "önkényesen és elfogadhatatlan módon lemondott a tisztségéről". Tőkés László szerint ezekután nem meglepő, hogy a "bihari RMDSZ fekete bárányának", Kovács Zoltán főgondnoknak miért kellett alulmaradnia a bihariak közös jelöljével, Varga Attilával szemben. Meglátásában "putyini módszerrel" választották presbiteri főjegyzővé Szilágyi Péter várad-olaszi presbitert is, és ízléstelen és elfogadhatatlan, hogy újraválasztották nagykárolyi esperesnek a kommunista titkosszolgálattal együttműködött Nagy Sándort. A volt püspök lemondásra szólította fel az érintetteket és arra hívta fel a figyelmet: a közgyűlés résztvevőinek tíz százaléka 1 hétig még megfellebbezheti a választási eredményeket, illetve a közgyűlés felülvizsgálhatja az EVB "kétes döntéseit", habár ennek kicsi a valószínűsége. "Addig a kormányválság sem oldódik meg, amíg nincs megújulás társadalmi és egyházi téren", közölte. Hangsúlyozta: az RMDSZ-tagok iránti kritikája szelektív, csupán azokkal nem tud együttműködni, akik szerinte opportunisták, és nem a magyarság, hanem a saját és Bukarest érdekeit szolgálják.

Gratulált a Vatikánnak

Tőkés László köszönetét fejezte ki XVI. Benedek pápának és a római katolikus egyháznak, amiért dr. Bogdánffy Szilárd vértanú püspök október 30-i boldoggá avatásával a legmagasabb fokon szolgáltatott elégtételt és igazságot "a román nacionálkommunista diktatúra egyik jeles főpapi áldozatának", szabad utat nyitva ezáltal a kommunizmus bűntetteinek leleplezése, illetve az erkölcsi és politikai igazságtétel megkésett folyamatának. Arra hívta fel a figyelmet: Kincses Előd ügyvéd elérte, hogy a törvényszék felmentést hirdessen az ártatlanul kivégzett Szoboszlay Aladár plébános és '56-os társainak ügyében. Azon reményének adott hangot, hogy a boldog főpásztorok sorában mások következnek, köztük Márton Áron, és a görög katolikus egyház mártírjai is méltó elismerést nyernek. "Arról sem mondhatunk le, hogy a szintén halálra itélt Sass Kálmán volt érmihályfalvi lelkésznek és perbéli társainak, valamint a vörös diktatúra többi, megszámlálhatatlan áldozatának is előbb-utóbb igazságot szolgáltassanak", tette hozzá.




Nincsenek megjegyzések: