2009. augusztus 26., szerda

IPS Teodosie acuzat alaturi de doi preoti

IPS Teodosie este acuzat de gainarii

-- Sfintia Sa este cercetat penal alaturi de doi preoti subordonati * Din invataturileinculpatului catre o ziarista sechestrata: "Asa se-ntampla daca nu esti cumintica!"

http://www.ziua.net/pics/2009/08/27/1251306785.jpg


Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost pus oficial sub acuzare de procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) pentru luare de mita si instigare la fals intelectual. Surse judiciare sustin ca alaturi de ierarhul dobrogean vor fi judecati si preotii Bogdan Chirilu (pentru complicitate la luare de mita), respectiv Emil Braescu, pentru fals intelectual.

Dosarul IPS Teoodosie a fost deschis in urma unei investigatii jurnalistice care a relevat practici "neortodoxe" in modul de inscriere la Facultatea de Teologie. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este primul inalt ierarh ortodox cercetat penal, dupa 1990. Nascut in judetul Suceava intr-o familie numeroasa, Teodosie (al carui nume laic este Petrescu, din "neamul Purcenilor") a parcurs rapid treptele de avansare in ierarhia Bisericii Ortodoxe. Din aprilie 2001, a fost intronizat la Constanta, ca arhiepiscop de Tomis. S-a remarcat prin inaugurarea unor biserici, dar oamenii au continuat sa moara de frig pe strazile Constantei (in iarna lui 2008 au degerat definitiv cel putin sase), fara ca Arhiepiscopia lui Teodosie sa le sara in ajutor. In contextul luptei societatii civile pentru descretizarea dosarelor de colaborare a preotilor cu Securitatea, Teodosie a negat permanent ca a facut politie politica, sustinand ca a semnat, in prezenta ofiterului Crai­niceanu, doar "un angaja­ment in interes national" (ziarul Telegraf, Constanta, 01 sept. 2006). Apetitul sau pentru lux, dar si influenta uriasa pe care o are in sanul Bisericii Ortodoxe au devenit vizibile dupa publicarea in ZIUA a unei anchete referitoare la manastirea Gheorghiteni din Suceava. La 5 km de Vatra Dornei, pe locul unde au locuit parintii sai, Tomitanul a ridicat un adevarat palat "de rugaciuni", cu clopote actionate prin telecomanda, care contrasteaza prin opu­lenta expusa, cu Cazinoul Balnear, aflat la mica distanta- o cladire de valoare istorica, aflata intr-o avansata stare de deteriorare, ce apartine tot Fondului Bisericesc.

Acolo, disciplina aproape militara impusa de Teodosie la Gheorghiteni, care nu are nicio legatura cu apropierea crestina, a dat nastere unor scene de un penibil fara echivoc: de exemplu, pentru dezvaluirea unei retete gastronomice, calugaritele de acolo trebuie sa ceara voie de la Teodosie (si nu de la Arhiepiscopia Sucevei) printr-un telefon mobil.

De asemenea, prin neimplicare, Teodosie a incurajat sechestrarea in decembrie 2001, a unor jurnalisti constanteni, de catre localnicii din Niculitel (Tulcea). Potrivit marturiilor, multi dintre tarani erau in stare de ebrietate, fiind condusi de preotii-frati Onea si Boghici, ajutoare de nadejde ale IPS Teodosie in teritoriu. De altfel, jurna­lista Marmandiu a si relatat o convorbire telefonica, in cadrul careia IPS i-ar fi reprosat: "Asa se-ntampla daca nu esti cumintica!"


Sinodul discuta dupa sentinta

Sinodul Mitropolitan va lua in discutie cazul IPS Teodosie dupa ce instanta va pronunta o decizie definitiva si irevocabila.

"Inaltpreasfintitul Pa­rinte Teodosie al Tomisului se afla sub ancheta Inaltei Curti de Casatie si Justitie in calitate de decan al Facultatii de Teologie din cadrul Universitatii de stat "Ovidius" din Constanta, iar nu pentru presupuse nereguli statutare savarsite in calitate de Arhiepiscop al Tomisului (sacramentale, administrativ-bisericesti, juridico-contabile)", a decla­rat, ieri, in exclusivitate pentru agentia Mediafax, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica.

Traian George Horia

Nincsenek megjegyzések: