2009. augusztus 20., csütörtök

Bölcskei Gusztáv: meg kell mutatni a keresztény értékeket

Budapest – Civil ügyekben is meg kell szólalnia az egyháznak, s így is megmutatnia a keresztény értékeket Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke szerint.

Forrás: MTI / MEE

http://www.lutheran.hu/z/ujsagok/evelet/archivum/2005/04/71.jpg

Az egyháznak azért is kell hallatnia a hangját civil ügyekben, mert a civil társadalomnak nincs megfelelő mozgástere, „a hatalmi elit pedig nem érdekelt abban, hogy erőteljes társadalmi kontroll legyen a döntéshozók fölött” – indokolta véleményét Bölcskei Gusztáv az MRE zsinati irodájának az MTI-hez kedden eljuttatott hírlevele szerint.

A református püspök úgy fogalmazott: éppen ezért „határozott véleményt kell formálnunk, mint egyház, (...) és a pozitív kezdeményezések mellé oda kell állnunk”.

Az egyház által felkarolandó civil megmozdulások között említette azt a gyalogos zarándoklatot, amellyel egy svájci – egyik felekezethez sem kötődő – házaspár a charge nevű ritka genetikai betegségre szeretné felhívni a figyelmet. A házaspár tavaly gyalog indult el Norvégiából Görögországba, két év alatt 12 országban beszéltek több fórumon a súlyos betegségről, amely egyik ismerősük gyerekét is érinti.

A charge betegségben szenvedők fejlődési rendellenességekkel jönnek a világra, gyakran hallás- és látáskárosultak, arcuk eltorzul.

A svájci házaspárnak a Magyar Református Szeretetszolgálat megígérte, hogy magyarországi tartózkodásuk során, ha bármire szükségük van, segítenek nekik.

„A keresztény értékeket meg lehet, és meg is kell mutatnunk a civil ügyeken keresztül” – emelte ki a zsinat lelkészi elnöke, majd úgy fogalmazott: „Nem szabad szótlanul elmenni amellett, hogy a modern gazdaság elpusztítja a természetes élővilágot, vagy hogy privatizálni akarja az ivóvízbázist. A józanságnak és a mértéktartásnak kell előtérbe kerülniük, mert minden véges, ami az ember rendelkezésére áll” – tette hozzá Bölcskei Gusztáv.



Nincsenek megjegyzések: