2008. december 14., vasárnap

Vatikán & bioetika

P. Federico Lombardi SJ nyilatkozik a "Dignitas personae" dokumentumrólAz új bioetikai útmutatás, amelyet a Hittani Kongregáció adott ki, felületesen szemlélve egy tiltáshalmaznak tűnhet. Ez azonban nem így van - jelenti ki a szentszéki szóvivő. Már maga a cím is mutatja, hogy az emberi személy méltóságán alapul, és egy sor pozitív kijelentést tartalmaz a házasság méltóságáról, a házastársak egyesüléséből fakadó életről, a tudomány meddőségi kutatásainak eredményeiről, a felnőtt őssejt kísérletekről, és folytathatnánk. A vatikáni dokumentum egy olyan korban született, amelyben erős aggályok merülnek föl az emberi élet manipulálásának veszélyei miatt, a biológia és az orvostudomány által kínált új lehetőségek következtében.

A "Dignitas personae" a fény és a remény forrásaként jelenik meg. Világosan és érthető módon fogalmazza meg azt a néhány alapelvet, amely segít, hogy biztos etikai döntéseket hozzunk összetett helyzetekben is. Ezek az alapelvek a következők: az emberi lény tisztelete fogantatásától kezdve, valamint a házastársak egyesüléséből fakadó élet tisztelete. Az egyház bátran és határozottan kiáll ezen értékek mellett, a kicsinyek és a gyengék nevében emeli föl szavát. Ezt az állásfoglalást a biológia és az alkalmazott orvostudomány jelenlegi fejlődése teszi szükségessé.

Nem arról van tehát szó, hogy az egyház megálljt parancsol az élet érdekében végzett kutatásoknak, éppen ellenkezőleg: olyan útmutatásokkal szolgál, amelyek biztosítják, hogy a tudomány valóban az élet és ne a halál szolgálatában álljon, ne tegye ki önkényes és veszélyes manipulációnak az emberi életet. Bátor, szenvedélyes és meggyőződéssel teli hozzáállás ez az egyház részéről egy nemes ügy érdekében - zárja jegyzetét P. Federico Lombardi jezsuita, szentszéki szóvivő.

Vatikáni Rádió


Ajánlott háttér-anyag:
Dignitas personae – az embrió személyi méltóságának védelmében
Érszegi Márk Aurél / Magyar KurírNincsenek megjegyzések: