2008. december 14., vasárnap

Keresztény szavakat töröltek a szótárból

Keresztény szavakat töröltek a szótárból

Az Oxford University Press 7 évesnél idősebb gyerekeknek szóló szótárának (Junior Dictionary) legújabb kiadásából eltávolítottak számos kifejezést, amely a kereszténységhez kötődik. Ezentúl nem található meg benne a püspök, az apátság, a szent, a kápolna, a keresztelés vagy a szerzetes szó.

A szótár szerkesztői a templomlátogatók számának csökkenésére és arra hivatkoznak, hogy Nagy-Britannia már modern, multikulturális és több vallású állam. Éppen ezért eltűnt a brit történelemhez kapcsolódó néhány szó is, így a koronázás, a herceg vagy az uralkodó.

Nemcsak a kereszténységhez kötődő szavak, hanem például növény- és állatnevek is kimaradnak a legújabb kiadásból, azzal az érveléssel, hogy régebben több gyerek élt vidéken, közel a természethez, mára azonban megváltozott a helyzet. Ilyenek szavak például: egres, tulipán, boglárka, karfiol, leopárd, pelikán, hód, pacsirta, gólya.

A kiadványt ugyanakkor például a következő szavakkal bővítették: toleráns, diszlexiás, csetszoba, allergiás, blog, szélessávú, önéletrajz, celebritás, mp3 lejátszó – írja az ICN.

Magyar Kurír


Oxford Junior Dictionary Drops Christian Words


Nincsenek megjegyzések: