2010. december 21., kedd

Parlamentarii se pun bine cu Dumnezeu - baga sute de biserici in buget!

Parlamentarii se pun bine cu Dumnezeu - baga sute de biserici in buget!

ziare.com
21 Decembrie 2010

Sustinerea institutiilor religioase, indiferent de cult, ar trebui sa fie o prioritate a statului, respectiv a bugetului de stat, mai ales intr-o perioada de criza. Asa au motivat parlamentarii faptul ca unul din cinci amendamente depuse la Legea bugetului se refera la biserici.

http://s1.ziare.com/?mmid=16a96a9d6358082fe

Senatorii si deputatii din toate partidele parlamentare s-au inghesuit sa propuna amendamente legate de lacasurile de cult, fie ca sunt ortodoxe, evanghelice sau penticostale, informeaza Gandul.

Din cele 13.500 de amendamente depuse de parlamentari la proiectul Legii bugetului de stat pe 2011, aproximativ 2.400 prevedeau constructia de clopotnite, imprejmuirea cu garduri a unor cimitire, repararea acoperisurilor de biserici si constructia de sali de mese multifunctionale pentru lacasuri de cult.

Parlamentul a adoptat Legea bugetului de stat, pe articole

In ceea ce priveste sursele de finantare pentru aceste investitii, parlamentarii au luat in calcul Fondul de Rezerva la dispozitia Guvernului, dar si cel al Secretariatului General al Guvernului (SGG), al Ministerului Apararii Nationale si bugetul Administratiei Prezidentiale.

O alta sursa de finantare pe care o au in vedere senatorii si deputatii pentru investitiile in lacasurile de cult este "diminuarea corespunzatoare a programului de dezvoltarea infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural".

PSD+PC, cel mai credincios grup parlamentar

Grupul parlamentar PSD+PC din Camera Deputatilor este, de departe, campion la amendamente pe acest capitol, care a propus, printre altele, suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului cu 7.190.000 lei, circa 1,7 milioane euro, pentru continuarea lucrarilor de intretinere sau curente la 320 de biserici, din aproape toate cultele.

Motivatia este ca "sumele repartizate pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor nu au acoperit niciodata necesarul pentru aceste servicii", arata autorii amendamentului.


Acelasi grup a mai propus si reparatii si consolidari la nu mai putin de 26 de biserici ortodoxe din toata tara, sursa de finantare indicata fiind bugetul Ministerului Apararii, care ar urma sa suplimenteze cu circa 300 mii lei bugetul SGG, la capitolul "Cultura, recreere si religie".

PD-L se gandeste la bisericile din strainatate, PNL vrea sali de mese multifunctionale

Democrat-liberalii s-au gandit si la bisericile din strainatate, astfel ca deputatul PD-L Calian Petru a cerut, printr-un amendament la Legea bugetului de stat, suma de 2 milioane lei pentru "Episcopia Ortodoxa a Spaniei si Portugaliei - Catedrala ortodoxa romana Madrid din diaspora".

In acelasi timp, opt parlamentari PNL, in frunte cu Eugen Nicolaescu, au formulat un amendament prin care cereau alocarea sumei de 225 mii lei pentru executia unei sali de mese multifunctionale la Biserica Ortodoxa Floresti, judetul Prahova.

Toate amendamentele referitoare la lacasurile de cult figureaza cu propunerea din partea comisiilor de specialitate de a fi respinse, insa ele vor intra in dezbatarea Legii bugetului, dupa cum au explicat pentru Gandul reprezentanti ai secretariatului Camerei Deputatilor.


Nincsenek megjegyzések: