2008. november 11., kedd

Egy katolikus püspök eltörölné a cölibátust

A nottinghami püspök eltörölné a cölibátust

http://torch.op.org/picture/109.jpg

Nottingham római katolikus püspöke szerint egyházának az ortodoxokhoz hasonlóan meg kellene engednie, hogy a papok felszentelésük előtt megnősülhessenek.

A hivatalos római véleménnyel szemben nyilatkozott egy angol katolikus főpap a cölibátus ügyében. Malcolm McMahon notthinghami püspök a Sunday Telegrpah című lapnak azt mondta, hogy "egy férfi házas voltának nem kellene akadályoznia, hogy a (katolikus) papi pályát válassza hivatásául". A valaha Domonkos-rendben szerzeteskedő püspök sem ért egyet azzal, hogy a papoknak hivatásuk közben kellene párt keresniük. Az ortodox keresztény rítust követőkhöz hasonlóan azonban azt engedélyezné, hogy a papjelöltek felszentelésük előtt megnősüljenek.

McMahon püspök példaként hozta fel a brit katolikus egyház néhány új papját, akiket már nősként vett át az egyház. Néhány anglikán pap ugyanis a római katolikus egyházhoz csatlakozott, hogy így tiltakozzon a nők pappá szentelése ellen. McMahon szerint a katolikus egyház jól járt ezekkel a nős papokkal, mert kitűnőek a családok és a női hívek lelki, hitéleti irányításában.

Egyelőre nem várható elmozdulás Róma cölibátus-párti álláspontjától. XVI. Benedek pápa azt mondta egy 2006-os vatikáni értekezleten, hogy hisz a papi nőtlenség indokoltságában. Szavai szerint a cölibátus kötelező feltétele annak, hogy valaki katolikus pappá váljék, mert csak így mutathatja ki teljes odaadását Isten és a hívek iránt. Ugyanakkor már német katolikus papok is jelezték már korábban, hogy nem látják értelmét a cölibátus fenntartásának.

(MTI)

Catholic Church has no reason to stop priests from marrying, says leading bishop


Nincsenek megjegyzések: