2008. október 5., vasárnap

Zöld-templomok Németországban


Cologne at night, Germany

Isten azt mondta: "Legyen világosság!". A plébános pedig látva a világosságot, betiltotta azt. Hidegebb és sötétebb lesz a német templomokban, miután környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve az egyházak drasztikus megszorításokat terveznek bevezetni. A templomépületek éves szén-kibocsátása 18 millió tonna, ami országos viszonylatban 3%-ot jelent, és megfelel Szlovénia karbon-kibocsátásának. A környezetbarát templomok "Zöld Kakas" matricákat kapnak, számos helyen már büszkén helyezi azt ki a gyülekezet vezetősége.

A bojlereket napelemekre cserélik, a villanykapcsolók mellé pedig kiírják, hogy keresztyéni kötelesség a bolygót megmenteni. A régi énekeskönyveket nem cserélik le ezentúl. A kórustagokat arra buzdítják, hogy 3 vasárnapon át vislejék a ruhájukat, spórolva így a mosási számlákon. Gondot jelentenek a rosszul szigetelt műemléktemplomok, az orgonákat érő páratartalom, a padlóköveken álló lelkészek elektromos lábmelegítői. A legtöbb egyházi ingatlan "környezetvédelmi bűnös".

A teológia világos: keresztényi kötlesség a teremtett világ védelme. Amerikában pl. gazolin-mentes vasárnapokat tartanak, amikor a lelkészek és kórustagok kerékpáron indulnak templomba. A gyülekezeti lapokat nem nyomtatják ki, csupán e-mailben küldik.

Nincsenek megjegyzések: