2008. október 8., szerda

Harangok GPS-szel az ortodoxoknak


A bukaresti Pátriárkális Katedrális szeptember végén kapott négy óriás harangot az osztrák Innsbruck-ból, a Grassmayr vállalattól. A bronz, réz és sztannum (ón) 1.150 C fokon öntött ötvözetéből készült harangokat egyetlen névtelen támogató adományozta az ortodoxok számára. A 4 harang tehnikai-zenei adatai: 1. do# (reb1), 1.850 kg; 2. re# (mib1), 1.390 kg; 3. fa# (solb1), 745 kg; 4. la# (sib1), 380 kg.


Az eddigi 5 harangból egyet megtartottak, mivel annak hangja (DO#) tökéletes harmóniában van az új néggyel. A dolog érdekessége, hogy a jobb állapotban maradt harangot Budapesten önötték 1888-ban. A régi harangokat, restaurálásukat követően a cernica-i kolostornak adományozzák. Az újakat október 1-én szentelte fel a pátriráka.


A harangok különlegessége, hogy műholdas, GPS antennával vannak ellátva, melynek köszönhetően a harangokat irányító számítógép műholdról kapja a pontos időt. Nem mellesleg nemcsak gombnyomásra, hanem akár mobiltelefonról is indítható.


A híres inssbruck-i Grassmayr cég többnyelvű weboldalán nemcsak a helybeli katedrális 8 harangjának adatait és hangját lehet megismerni, hanem hang- és méret-táblázatukból akár rátalálhatunk saját templomunk harangjának megközelítőleges hangjára vagy súlyára, ha ugyanolyan ívelésű, mint a Grassmayr-harang. Természetesen, matematikai és zenei ismeretek alapján pontos számításokat is lehet végezni.

Patriarhia a primit in dar clopote cu GPS
Patru noi clopote pentru Catedrala Patriarhală din Bucureşti
Grassmayr
Clopote.ro


Nincsenek megjegyzések: