2008. október 20., hétfő

A Pápa és az Internet

A Püspöki Szinóduson a Hong Kong-i Biblia-társulat elnöke azt javasolta XVI. Benedek pápának, hogy indítson a hivatala pápai blogot, amelyben több nyelven napi elmélkedések lennének olvashatóak - vonzó formában.

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://wwwimage.cbsnews.com/images/2005/04/03/image685268x.jpg”.

A Vatikán weboldala (http://www.vatican.va) már 1995-ben beindult, azóta a Vatikáni Múzeum is látogatható online, hivatalos SMS- és email-lánc értesíti az egyházi méltóságokat és az újságírókat. II. János Pál pápa volt - egyértelműen - az első pápa, akinek nemcsak e-mail címe (john_paul_ii@vatican.va) volt, hanem az a fotó is bejárta a világot róla, amikor éppen emailt küld a püspök- és bíborostársainak. De publikált már pápai dokumentumot is a Világhálón hivatalosan és személyesen. Mint ismeretes, pár éve védőszentet is választottak az Internetnek Sevilla-i Szent Izidor - igaz, még csak félhivatalosan.

A bíborosok közül is többnek van közismert és rendszeresen frissített blogja, így pl. a bostoni Sean Patrick O`Malley-nek (http://www.cardinalseansblog.org), de népszerű blogja van az anglikán Alan Wilson püspöknek is (http://bishopalan.blogspot.com).

Világszerte rengeteg katolikus blog is van, köztük a klérus tagjai is webnaplót vezetnek, ezek között megszavazott ranglista is létezik: 2008 Catholic Blog Awards.





Nincsenek megjegyzések: