2010. október 4., hétfő

Manastirile fac evaziune?

Evaziunea în turism. ANTREC: Mânăstirile fac evaziune. Patriarhia: tăiem chitanţe

http://www.gandul.info/images/default/logo.gif

gandul.info
03.10.2010.

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) susţin că mânăstirile din Nordul Moldovei prestează servicii turistice la negru. 10 lei pe zi cazare şi două mese, cu chitanţă, spune Patriarhia


http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/7442605/1/constantin-stoica-mediafax-foto-laszlo-mihaly.jpg?width=510

Evaziunea în turism. ANTREC: Mânăstirile fac evaziune. Patriarhia: tăiem chitanţe Foto: Mediafax, Laszlo Mihaly


Unele mânăstiri fac concurenţă neloială pensiunilor din turism, oferind servicii de masă şi cazare contra cost, fără a plăti impozite la stat, sunt de părere reprezentanţii Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC). După ce ministrul Elena Udrea a declarat că în agroturism se face cea mai mare evaziune din turism, evaluată per total la 40%, reprezentanţii ANTREC se apără şi spun că de fapt evaziunea se face în zona mânăstirilor şi a staţiunilor balneo.

Aceştia susţin că au sesizat Ministerul Turismului în repetate rânduri în ce priveşte "munca la negru în turism". "În zone aglomerate, cu flux mare de turişti, cum sunt zonele montane, staţiuni balneo sau mânăstiri există case particulare care cazează turişti şi ne fac concurenţă neloială. Am cunoştinţă şi de locaţii, mânăstiri, care au anexe şi care oferă, contra cost, cazare şi masă. În acest domeniu nu există o legislaţie coerentă", a declarat pentru gândul Maria Tătar, preşedinte executiv al ANTREC. Tătar spune că este vorba în special despre mânăstirile din zona Nordului Moldovei, dar şi din Bihor şi din alte zone din România.

Biserica: "Se emit chitanţe"

Reprezentanţii Patriarhiei Române susţin că trebuie făcută distincţia între pelerini şi turişti şi că mânăstirile care oferă servicii de cazare şi masă emit şi chitanţe. "Mânăstirile găzduiesc pelerini, nu turişti. Pelerinajul este un turism religios, pelerinii merg la mânăstiri cu ocazia sărbătorilor mari, cum a fost recent Cuvioasa Parascheva. Unele mânăstiri pot asigura contra cost cazarea şi masa. Dar nu este evaziune fiscală, se emit chitanţe. În plus, preţurile practicate sunt cele mai mici. 10 lei pe zi pentru cazare şi două mese incluse", a declarat pentru gândul părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Mai mult, reprezentantul Patriarhiei susţine că la mânăstiri merg de obicei pelerini care au posibilităţi financiare limitate. "Probabil reprezentanţii ANTREC se simt ameninţaţi de agenţiile de pelerinaj ale bisericii", a mai adăugat părintele Constantin Stoica. El a mai spus că nu toate mânăstirile au structuri de cazare, iar cele care au deţin puţine locuri de cazare, "de ordinul a câteva zeci". Contactaţi de gândul, reprezentanţii Ministerului Turismului nu au dorit să comenteze pe această temă.

Unde se face cea mai mare evaziune

În opinia specialiştilor din turism, cea mai mare evaziune fiscală în turism se realizează în pensiunile turistice şi prin închirierea unor camere din locuinţele personale ale locuitorilor din staţiuni, mai ales în cele de pe litoral.

"Fenomenul «turismului la negru» este cunoscut de toată lumea, de la autorităţile locale, centrale, organele de control şi până la turiştii de rând, dar împotriva căruia se pot lua foarte greu măsuri", sună punctul de vedere al MDTR, trimis ziarului gândul de Direcţia de comunicare a MDRT.

Potrivit acestuia, evaziunea se face prin cazarea de turişti în diverse structuri de primire turistice care nu deţin certificat de clasificare, sau prin cazarea de turişti în structuri turistice de primire, fără ca aceştia să fie înregistraţi în evidenţa recepţiei, respectiv fişa de anunţare a sosirii-plecării sau a cărţii de imobil. Un alt exemplu de cum se face evaziune în turism, potrivit MDTR, este prin încasarea contravalorii prestaţiilor turistice - cazare, alimentaţie, agrement - fără a se emite documente justificative, precum chitanţă, factură, bon fiscal.

"Măsurile întreprinse de MDRT pentru a reduce evaziunea au constat în: efectuarea de controale mixte cu poliţia şi cu funcţionarii din primării la pensiunile neautorizate de MDRT, mediatizarea acestor acţiuni pe posturile TV şi radio, realizarea unor flyere cu inscripţiile "Cazarea la negru vă costă", respectiv cu numărul Tel verde - 0800 868 282. Aceste flyere au fost transmise spre difuzare inspectorilor zonali ai MDRT, la Centrele de promovare turistică din ţară, la direcţiile şi secţiile de poliţie din ţară, la primăriile pe a căror rază teritorială se află staţiuni turistice", se arată în nota primită de la Ministerul Turismului.

Mânăstirea Curtea de Argeş, amendată că nu avea casă de marcat

La jumătatea lunii august, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a fost amendată cu 10.000 de lei de Garda Financiară Argeş. Motivul: la casa de oaspeţi a Mânăstirii Curtea de Argeş nu există casă de marcat electronică, deşi se oferă cazare şi masă contra cost.




1 megjegyzés:

ÉvaZsuzsanna írta...

Ormai Auffenberg Norbertet nem születésnapján akasztották fel, hiteles anyakönyvi kivonat szerint 1813. május 28-án született!