2012. február 14., kedd

Összeesküvés a pápa ellen? - zavarkeltésről beszél a Vatikán

Összeesküvés a pápa ellen? - zavarkeltésről beszél a Vatikán

MTI / hirado.hu
2012. február 14.

Belső vizsgálatot indított a Szentszék, amiért kiszivárgott egy a pápa ellen készülő összeesküvésről szóló jelentés és a Vatikánon belüli korrupcióról szóló bizalmas levelezés.


Közleményben nyilatkozott a Vatikánból kiszivárgott bizalmas dokumentumokról Federico Lombardi szentszéki szóvivő, aki szándékos zavarkeltésről és a Vatikánnal szembeni támadásról beszélt.

"Most erős idegzetre van szükség, semmi sem okozhat meglepetést" - így kezdte a Vatikáni Rádióban hétfő este sugárzott közleményét Lombardi atya, a Vatikáni Rádió igazgatója. "Az amerikai kormánynak a wikileaks, a Vatikánnak most a leaks jutott, a dokumentumok kiszivárogtatásának célja a zavar- és döbbenetkeltés, amely megkönnyíti, hogy a Vatikán rossz fényben tűnjön fel. Mindenki őrizze meg nyugalmát, hidegvérét, és használja az eszét" - hangoztatta Lombardi a pápai állam falai mögül az olasz sajtóhoz eljuttatott bizalmas dokumentumokra utalva.

Az Il Fatto quotidiano napilap pénteken publikálta a szentszéki államtitkárság jelentését Paolo Romeo palermói érsek kijelentéseiről. Romeo egy XVI. Benedek elleni összeesküvésről beszélt, amelynek következtében a pápának 12 hónapja maradna hátra. A Szentszék "félrebeszélésnek" nevezte az információkat, és belső vizsgálatot indított a kiszivárogtató megtalálása érdekében.

Korábban a LA7 televízió közölte Carlo Maria Vigano érseknek, Vatikánváros volt kormányzó-helyettesének bizalmas leveleit a Vatikánon belüli korrupcióról.

A Vatikán azt a sajtóértesülést is cáfolta, miszerint az olasz hatósági ellenőrzések elkerülése érdekében a Szentszék 180 millió eurót utalt volna át Rómának.

Lombardi közleménye elismerte, hogy a dokumentumok "belülről jutottak ki". Hozzátette: "az egyre erősebb támadás annak a jele, hogy valami fontos dolog a játszma tétje". A szóvivő az egyház által a nemi visszaélések ellen hozott intézkedéseket, a vatikáni intézmények működésében és a vatikáni pénzügyekben teremtett átláthatóságot említette.

A szóvivő ismételten őrültségnek nevezte a XVI. Benedek elleni összeesküvés és merénylet hírét. Az olasz közszolgálati rádiónak hétfőn Luigi Bettazzi, a piemonti Ivrea tiszteletbeli püspöke kijelentette, hogy a pápa elleni merénylet híre "fogás" lehet a pápa lemondásának előkészítésére. Bettazzi nem zárta ki, hogy az idén 85 éves XVI. Benedek éppen idős kora miatt a lemondását mérlegeli.

Nincsenek megjegyzések: