2012. február 2., csütörtök

Mégiscsak református a Székely Mikó Kollégium?

Mégiscsak református a Székely Mikó Kollégium?
A többéves kivizsgálás leállította az egyházi visszaszolgáltatást

Erdélyi Napló
Somogyi Botond
2012.02.02.

Sokak számára meglepő, de mégiscsak igazságos ítélet született nemrég a buzăui bíróságon: ez ugyanis jogerősnek ismerte el a brassói ítélőtábla azon (több évvel ezelőtt született) határozatát, amely szerint a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium mindenestül a református egyház tulajdonát képezi. Közben teljesen leállt az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása.

Amint arról lapunkban korábban már beszámoltunk, a Mikó Kollégium ügye évek óta húzódik a bíróságokon, s ezzel egyidejűleg leállt a visszaszolgáltatási folyamat is.

A 2000-es évek elején a református egyház visszakapta a szentgyörgyi épületet, a hozzátartozó tanári lakásokat azonban nem, azokat ugyanis a város lakásgazdálkodási cége törvényellenesen eladta magánszemélyeknek.


A bonyodalom akkor kezdődött, amikor életbe lépett az 501/2002-es számú törvény, amely lehetővé tette, hogy a korábban törvénytelen módon szerzett ingatlanok adásvételi szerződését a jogos tulajdonos megtámadhassa. Így került sor arra, hogy az egyház kérte: a kollégiumhoz tartozó tanári lakások adásvételi szerződését a törvényszék semmisítse meg, hiszen azokat az ingatlankezelő a kilencvenes években törvénytelen módon adta el. Ekkor két személy, Benedek Levente valamint Fejér Zoltán feljelentést tett, azt állítva, hogy az iskola (és nyilván a hozzátartozó ingatlanok) nem is voltak soha a református egyház birtokában. Először a rendőrségen, utána az ügyészségen, majd a korrupcióellenes hatóságnál (DNA) tettek feljelentést. Ez utóbbi vizsgálódni kezdett, és azt állította, hogy a restitúciós bizottság tagjai hamis iratok alapján hozták meg a döntést, amikor a Mikó épületét az egyháznak adták. A vizsgálat nyomán per indult, amelynek három vádlottja van, Markó Attila államtitkár, a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője, Marosán Tamás, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogtanácsosa, valamint Silviu Clim, a román igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadója. Ők voltak a tagjai az előbb említett bizottságnak. Ellenük nagy értékre elkövetett hivatali visszaélés címén emeltek vádat a korrupcióellenes ügyészek, akik szerint a református egyháznak juttatott ingatlan által a bizottsági tagok 1,3 millió lej kárt okoztak az államnak.

A többéves kivizsgálás és pereskedés a múlt héten meglepő fordulatot vett: a buzăui bíróság helyt adott annak a 2007-es bírói ítéletnek, amelyet a brassói ítélőtábla hozott meg jogerősen. Ez elismerte, hogy az ingatlan a református egyház tulajdonát képezi. Abban a perben az iskolához tartozó tanári lakások tulajdonosáról döntött a bíróság, de Marosán Tamás jogtanácsos szerint az akkori ítélet az egész kollégiumi vagyonról rendelkezett.

Lapunk megkeresésére Bustya János lelkipásztor, a kollégium egykori igazgatója elmondta: már voltak pozitív előjelek, ugyanis a döntés előtt több előzetes kifogást is emeltek a DNA részéről, azokat azonban a bíróság eleve elvetette. Ezért már lehetett számítani a kedvező döntésre.

A vádlott, egykori jogtanácsos szerint a döntés fordulatot hozhat, és már első fokon felmenthetik őt és társait, ami a remények szerint a legközelebbi februári tárgyaláson, vagy legkésőbb az utána következőn megtörténhet. Tamás Emőke egyházkerületi jogtanácsos szerint azonban a per még legalább egy évet eltarthat, hiszen a vádhatóság (DNA) a számára kedvezőtlen döntés miatt valószínűleg fellebbezni fog, így a jogerős ítélet kimondására később, egy másik szinten kerülhet sor.

A szomorú az, hogy a többéves kivizsgálás ideje alatt teljesen leállt a visszaszolgáltatási folyamat. A református egyház egyetlen épületet sem kapott vissza. A jelenlegi bizottság tagjai állítólag azért nem dolgoznak, mert félnek, hogy a Mikó-ügyhöz hasonlóan az általuk hozott döntéseket mások is megtámadhatják.

A több éves herce-hurca végül is két sepsiszentgyörgyi magyar ember feljelentéséből indult. Mint kiderült, az illető személyeknek nem is lett volna szükségük a szóban forgó tanári lakásokra. Jómódban élő, gazdag sepsiszentgyörgyi lakosok, akiknek saját villájuk is van a városhoz közeli falvakban.

Az egyiknek, Benedek Leventének különben most amúgy sincs szüksége lakásra, hiszen jelenleg börtönben ül. Ugyanis a szentgyörgyi kórházmaffiaperben korábban megállapítást nyert: Benedek tíz évvel ezelőtt a megyei kórház gazdasági igazgatójaként 120 millió lej csúszópénzt vett el. A törvényszék bűnösnek találta, és két év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. A feljelentő tehát tavaly ősztől börtönben ül, néhány polgári jogától meg is fosztották, az általa kirobbantott ügy azonban tovább folytatódik.


Nincsenek megjegyzések: