2011. május 30., hétfő

Iszonyból viszony? - A Fidesz és a Hit Gyülekezete

Iszonyból viszony? - A Fidesz és a Hit Gyülekezete

Heti Válasz

Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt a Hit Gyülekezetéhez kötődő Vidám Szimfonikusok koncertjének fővédnöke; Kósa Lajos, Debrecen jobboldali vezetője nyitja meg az egyház helyi iskoláját; a kormánypárti Lázár János irányította Hódmezővásárhely ingyen ad ingatlant Németh Sándoréknak. Három példa a közelmúltból arra, mennyit változott a világ a kilencvenes évek óta, amikor a jobboldalon még közveszélyes szektának tekintették a Hit Gyülekezetét.

http://hetivalasz.hu/data/files/Print_lapajanlok/hvprintajanlo_2011_21.jpg

Miközben húsz éve még sokan destruktív szektának tartották a Németh Sándor vezette egyházat, ma bal- és szélsőjobboldali vádak szerint - a tulajdonukban álló ATV-t is érintő - paktumot kötöttek a Fidesszel. Ennek lényege: a baloldali csatornát pacifikálják, illetve „őfelsége ellenzékeként" működtetik, cserébe pedig a kormánytól megkapják a történelmi egyházi jelzőt.

Minderre alapozva a hetekben a Jobbik a Fidesz házi szektájának kiáltotta ki a "cionista bizniszgyülekezetet", és az egyházról 1999-ben Fesz van címmel botránykönyvet író Bartus László is a kormány és Németh Sándorék összeborulását vizionálja.

Mint megtudtuk: erről nincs szó, de például Gera Zoltán labdarúgó személye - azon túl, hogy a gyülekezet legjobb arcát mutatja a nyilvánosság felé - "jószolgálati nagykövetként" is értelmezhető az egyház és a Fidesz között. A focista ugyanis bensőséges barátságot ápol Orbán Viktorral; fontosabb meccseire jegyet küld neki, a miniszterelnök pedig tavaly személyesen járt közbe, hogy a csatár ismét szerepeljen a válogatottban.

A Heti Válasz megvizsgálta, hogy mi igaz a vádakból, és kiderítette: a gyülekezet, minden igyekezete ellenére, nem fogja megkapni a történelmi egyházi jelzőt - merthogy, a korábbi jogszabály-tervezet ellenére, feltehetőleg nem is lesz ilyen kategória. Ezzel együtt kormányzati informátorunk úgy summázza a Fidesz és a Hit Gyülekezete kapcsolatát: a most formálódó törvény afféle „megnemtámadási szerződés" a két fél között, ám kapcsolatukra igaz a bibliai mondás is, miszerint „aki nincs ellenünk, az velünk van". A kormányzó párt és a gyülekezet viszonyának további részleteiről a Heti Válasz legfrissebb számában olvashat!




(oldalképek kis méretben)

Nincsenek megjegyzések: