2011. május 23., hétfő

Besúgók egykor és most

Besúgók egykor és most

Szőke Mária
Reggeli Újság / erdély.ma
2011. május 22.

Sok érdeklődőt vonzott péntek délután a Szigorúan ellenőrzött evangélium címet viselő oknyomozó mű második kötetének bemutatója, amelyre a váradi református püspöki palota Bartók Termében került sor. A kötet szerzője, Molnár János évek óta végez kutatást azzal a céllal, hogy nyilvánosságra kerüljenek azok az egykori szekusdossziék, amelyek bizonyítják, kik is voltak azok a református lelkészek, akik a kommunizmus alatt kiszolgálták a hírhedt titkosszolgálatot, s jelentéseket írtak lelkésztársaikról és a gyülekezeti tagokról.

http://erdely.ma/uploaded/images/1700228_nagy.jpg


A pénteki rendezvényen a könyv második kötetét, illetve a mindkét kötet megértéséhez segítségül szolgáló névmutatót Demeter Szilárd, Tőkés László európai parlamenti alelnök nagyváradi irodavezetője mutatta be. Beszélt arról a furcsa jelenségről is, amit az elmúlt években a Bihari Napló napilap testvérkiadványán, az Erdon.ro internetes portálon tapasztalhattak, éspedig az álnevek mögé bújó mocskolódó hozzászólásokról, amelyek furcsamód nem egyszer kísértetiesen emlékeztetnek az egykori szekus módszerekre. Az irodavezető elmondta, felvették a kapcsolatot a portál vezetőivel, s megkérték őket, hogy találjanak olyan moderálási lehetőséget, amely kiszűri a sajtóetikát és az emberi jóérzést sértő mocskolódásokat.

Molnár János beszélt oknyomozó munkájáról, a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Bizottságnál (CNSAS) szerzett tapasztalatokról s arról, hogyan reagáltak sokan (főleg az érintettek) arra, hogy elkezdődött a református egyház átvilágítása. Molnár úgy vélekedett, nem lehet szó nélkül elfeledni a múlt vétkeit, mert ezzel meggátoljuk a jelen, sőt a jövő társadalmi tisztulását. Mint mondta, folytatni fogja munkáját, a református egyház átvilágítását, holott ez egyre körülményesebb nemcsak az őt ért fenyegetések, de az anyagiak szempontjából is.

A Szigorúan ellenőrzött evangélium két eddigi kötetét – a híresztelésekkel ellentétben – nem EU-s pályázatok révén adták ki, hanem Tőkés László EP-alelnök állta a nyomozás és a kiadás költségeit. A két kötet ezer-ezer példányban jelent meg. A rendezvény végére megérkezett Tőkés László is, aki köszöntötte a jelenlevőket, s röviden beszélt az egyházak átvilágításának fontosságáról. Az igazság kiderítése nem opcionális kérdés, sommázott a volt református püspök. A rendezvény végén a közönség kérdéseket tett fel, majd a szerző dedikálta a köteteket.


Nincsenek megjegyzések: