2011. április 2., szombat

Református címke-felhők


























Wordle: Kálvin - Institúció
Kálvin - Institúció

Wordle: II. Helvét Hitvallás
II. Helvét Hitvallás

Wordle: Heidelbergi Káté
Heidelbergi Káté

Wordle: RRE Statutum
RRE - Statutum

Wordle: RRE Kánon
RRE - Kánon

Wordle: RRE Fegyelmi szabályzat
RRE - Fegy. szab.

Wordle: KRE Választási szabályzat
KREK - Vál. szab.

Wordle: A Magyar Református Egyház alkotmánya
Ref. Egység

Wordle: Románia Vallásügyi Törvény
Vallásügyi Törvény

2 megjegyzés:

Szász Zoltán írta...

Kálmán ez nagyon tanulságos! A múltkor, igaz angol nyelven,feltetted a Biblia könyveinek a címkefelhőjét. Én le is mentettem.
Ez a mostani viszont sok érdekes tényt tár elénk. Érdemes megfigyelni a leggyakrabban használt szavakat,fogalmakat.
Nos "kiket a bizonyságoknak ily nagy (címke)fellege vesz körül", tanulságot kéne levonni ezekből a címkefelhőkből. A Statutumra és a Kánonra gondolva érdemes elgondolkodni azon, hogy az Ige egyháza vagyunk-e még. A tegnap általad feltett erdon.ro cikk egyenesen elszomorított. Ez lenne a fejlődés? Ja, hogy az nem hangzik el milyen irányba! Merthogy nem a FEJ-től fejlődés az tuti.

Stud. Theol. írta...

Mondjuk az egyértelmű, hogy egy egyházszervezeti működési szabályzat nem hitvallási irat, de a minimális teológiai, elvi megalapozása meg kell legyen. A Statutum részben azért látszik, hogy egy kicsivel több az "elvi" szó benne, de még mindig kevés mondjuk egy amúgy csak elvi síkon működő össz-Magyar Református Alkotmányhoz képest. A Választási Szabályzatban pl. nem is szerepel Isten neve, nem hogy gyakran: egyáltalán. És mellőzi az olyan naív, ideális szavakat, mint pl. egység, közösség, testvéri közösség stb.

Amúgy tervezem hamarosan a Biblia könyvienk magyar nylevű címke-felhőit is "bedolgozni", csak találjam meg az egyszerű módját a hivtakozások mellőzésére, illetve, lássam, menniyre tudja a "töltelékszavakat" (a, az, egy, és, meg...) szűrni a program. És nem is biztos, hasonló gyakoriság fog kijönni, mint mondjuk az angol fordítással megcisnált tag-cloud-ban...