2012. november 10., szombat

Rendőrök csaptak le a volt román ortodox pópákra

A rendőrség gyorsreagálású egysége csapott le a felmentett román ortodox pópákra


A román rendőrség csalásra szakosodott osztálya csapott le a gyorsreagálású erők (SPIR) segítségével a romániai Reviga faluban (Ialomita megye). Romániában bár gyakoriak a "símaszkosok" bevetései rajtaütések, házkutatások, elfogások során, ez esetben tisztségüktől megfosztott román ortodox papok házainak ajtaját törték be. Pandelica Gheorghe és Casian, apa és fia korábban többek között jóslásért, "az Evangélium felnyitásáért", átok feloldásáért lettek felmentve papi szolgálatuk alól - a jelenség gyakorinak mondható az ortodox papok körében. 

A rajtütés az ortodox püspökség feljelentése nyomán történt, melyben azzal vádolták a papokat, hogy az elmúlt évben az egyház leltári tárgyai közül kb. 40 ezer lej (8.850 euró) értékben tulajdonítottak el gyertyatartókat, ikonokat, könyveket, papi ruhákat és egyéb kegytárgyakat, könyvelési iratokat. A rajtaütéskor közülük csak az apa tartózkodott otthon, pánikrohamot kapott menyéhez orvosi segítséget kellett kérni.  

Casian engedetlenség, szolgálati hanyagság miatt többször részesült fegyelmi intésben, visszautasította a büntető jellegű kolostorba vonulást is, felmentését követően a templomot lefoglalták, a papot kilakoltatták a parókiáról, "autonóm gyülekezetét" saját házában működtette. A papi szolgálat jogtalan gyakorlásáért munkaügyi eljárásra is számíthat. A lelkész korábban egyet nem értését fejezte ki az állami iskolákbeli kötelező vallástanítással, az építendő nemzeti katedrálissal, az állam és egyház összefonódásával szemben. A júniusi helyhatósági választásokon a polgármesteri tisztségért is szeretett volna indulni liberális színekben, ám nemcsak a demokrata önkormányzati vezetés, hanem a liberálisok ellenszegülésével is szembesülnie kellett.

(Forrás: Evenimentul Zilei, Gura Ialomitei, Critic Atac)

Nincsenek megjegyzések: