2011. június 8., szerda

Királyhágómelléki reformátusok a német evangélikus egyházi napokon

Egyházi napok Drezdában

Június 1-5. között 33. alkalommal rendezték meg a „Kirchentag” német evangélikus egyházi napokat. Idén Drezda városa adott otthont a nagytalálkozónak, melyen mintegy negyedmillió keresztény vett részt. A Királyhágómelléki Református Egyházkerületet Csűry István püspök és Antal János előadótanácsos képviselte a rangos eseményen.


Csűry István püspök a 33. evangélikus nagygyűlés nyitó-istentiszteletén

A Máté evangéliumából vett „Ahol van a ti szívetek, ott van a ti kincsetek is” mottójú rendezvénynek egyszerre három helyszínen tartották a nyitó-istentiszteletét. Ezek egyikén Fabiny Tamás magyarországi evangélikus püspök prédikált, aki a Kirchentag vezérgondolatát idézve az anyagi világhoz való túlzott kötöttség veszélyeire hívta fel a figyelmet gazdasági, politikai, lelki összefüggésekben.

Az ötnapos evangélikus nagygyűlés hívő közössége arra kereste a választ, hogy a 21. században mi fontos számukra, mi kap elsőbbséget életükben és elvilágiasodott társadalomban? Az evangéliumi parancs szerint tud-e a 21. század hívő keresztény embere a fogyasztói társadalom kísértései közepette a „mennyben gyűjteni kincset magának?”

Öt nap alatt, az Elba folyó partján kialakított mintegy 120 helyszínen, 43 templomban, és 17 szabadtéri színpadon zajló, több mint kétezer program közül választhattak a résztvevők. A nagygyűlés kiváló alkalmat nyújtott egyházkerületünk társadalmi felelősségvállalásának, diakóniai szolgálatának, és jövőbeni célkitűzéseinek népszerűsítéséhez.

A német evangélikus nagygyűlést idén összekapcsolták a hatodik közép- és kelet-európai evangélikus találkozóval, ezért különös hangsúlyt fektettek a közép- és kelet-európai egyháztagok részvételére. A közép-kelet-európai lutheránus egyházak találkozóját 1991 óta háromévente rendezik meg lengyel, cseh, szlovák, magyar, osztrák és német hívek részvételével. Drezdában most számukra külön közép- és kelet-európai találkozóközpontot hoztak létre. Egyházkerületünk küldöttsége a Szászföldi Evangélikus Püspökség meghívására érkezett a nagygyűlésre.

2011. június 6.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület
Tájékoztatási Szolgálata



Nincsenek megjegyzések: