2012. július 3., kedd

Online petíció a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása ügyében


KONCEPCIÓS PER AZ EURÓPAI UNIÓBAN

Keresztyén testvéregyházak, emberjogi szervezetek figyelmébe ajánljuk a következő esetet, hogy lehetőségeikhez mérten tájékoztassák az illetékes állami, és államok fölötti szervezeteket egy Európai Unión belüli (Romániai) koncepciós per monitorizálása érdekében. A monitorizálás elsősorban a törvényesség betartását garantálhatná egy rendkívül kényes esetben. A elmult években több alkalommal elmarasztalta már Romániát a strassbourgi Európai Emberjogi Bíróság. Romániában politikai befolyás miatt is gyakran áthágják az érvényben levő jogszabályokat.

Az erdélyi magyar kisebbség felét alkotó 750.000 lelket számláló Romániái Református Egyházat próbálják lejáratni, és egy nem létező bűntény „elkövetésében” bűnpártolóvá és haszonélvezővé tenni. Ugyanakkor 3 személy ellen hivatali visszaélés vádjával büntetőpert indítottak, zárolva az érintettek vagyonát.

A vád szerint a 3 három vádlott alkotta kormányközi bizottság (Markó Attila, Clim Silviu és Marosán Tamás) szándékosan elferdítve a valóságot, jogtalanul állapította meg, hogy az egykori sepsiszentgyörgyi Evangéliumi Református Székely Mikó Kollégium a református egyház tulajdonát képezte és a 2002 májusában általuk kiállított jegyzőkönyv alapján az egykori iskola épületét az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonába helyezték. A visszazsolgáltatási jogszabály (1999. évi 83. számú sürgősségi kormányrendelet, amely a 266. számú hivatalos közlönyben jelent meg 1999.jún.10-én) értelmében az ingatlanokat azon egyházaknak, illetve kissebségi szervezeteknek kellett visszaadni, akiktől a kommunista állam elkobozta őket. Az igazság kiderítésére a legegyszerűbb mód az, ha ellenőrizzük, kitől vette el a kommunista állam a szóban forgó épületet. Az 1948. évi 176. államosítási Dekrétum (amely a 177. számú hivatalos közlönyben jelent meg 1948.aug. 3-án) mellékletében többek között benne foglaltatik a szóban forgó iskola is (Sepsiszentgyörgy, Petőfy utca 1 szám alatt), azzal a megjegyzéssel, hogy a református egyháztól lett államosítva. Ezen kívül számos más bizonyíték (jogerős bírósági határozat is) is alátámasztja a Református Egyház jogosultságát az egykori református kollégiumi vagyon tulajdonlására.

Sepsiszentgyörgy város (az iskolaépület visszaszolgáltatás előtti tulajdonosa) törvényes képviselői (városi tanácsa, polgármestere) a perben is a Református Egyháznak való visszaszolgáltatás törvényessége mellett foglaltak állást.

2011 január 23-án Sepsiszentgyörgyön több ezer ember gyertyával tüntetett az iskola jogos tulajdonosa, a Református Egyház ügyét fenntartva. A tüntetésen részt vettek a helyi önkormányzat képviselői, a polgármester, városi tanácsosok és a helyi testvéregyházak képviselői is.

Megjegyezni kívánjuk, hogy a hatályban lévő törvények rendelkezése ellenére 2007 nyarától megszakadt a visszaszolgáltatási folyamat (sok egyházi ingatlant nem kaptunk még vissza), az említett koncepciós per éppen az egyházi visszaszolgáltatás leállítását célozta meg, és máig a restituciós folyamat befagyasztását szolgálja, sőt, a restitúció visszafordítására tesz kísérletet. Európai Uniós ország létére Romániában a jogbiztonság nincs garantálva.

Jelen felhívásunk célja korántsem az, hogy peren kívül keressük igazunkat, hanem a törvényesség betartása érdekében csupán a per széleskörű monitorizálását szeretnénk elérni. El kívánnánk kerülni azt a lehetőséget, hogy hosszú évek elteltével a strassbourgi Európai Emberjogi Bíróság teremtsen igazságot az ártatlanul meghurcolt személyek utólagos felmentésével és az egyházunk tulajdonának elismerésével.

U.I.:

2012 június 28-án a Buzaui Bíróság első fokon 3 év börtönre ítélte a restitúciós bizottság tagjait (Markó Attilát, Clim Silviut és Marosán Tamást), a Sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium újraállamosítását, valamint 1.137.856 lej egyháztól való elkobzását rendelte el. Tekintettel arra, hogy a bizottság tagjai törvényesen jártak el, s a Református egyház jogosan kapta vissza egykori vagyonát (ezt állami jogszabályok és jogerős polgárjogi bírósági végzés is alátámasztja, melyeket igény esetén bárki rendelkezésére bocsátunk), az alapfokú ítélet egyszerűen gyalázatos!



I just created a new petition and I hope you can sign -- it's called: Stop the show-case trial against Markó Attila, Clim Silviu and Marosán Tamás

This issue is very important to me, and together we can do something about it! If you sign and then share with your friends and contacts, we'll soon reach our goal of 100 signatures and build pressure to get the decision we want.

Click here to read more about it and sign:
http://www.avaaz.org/en/petition/Stop_the_showcase_trial_against_Marko_Attila_Clim_Silviu_and_Marosan_Tamas/?launch

Campaigns like this always start small, but they grow when people like us get involved -- please take a second right now to help out by signing and passing it on.

Nincsenek megjegyzések: