2012. július 17., kedd

Az erdélyi magyar történelmi egyházak nyilatkozata restitúció tárgyában

Nyilatkozat

Az erdélyi magyar történelmi egyházak az 1989. évi államhatalmi változás óta küzdenek az államosított vagy más jogcímen elkobzott egyházi ingatlanok teljes körű természetbeni visszaszolgáltatásáért, illetve az esetenkénti méltányos kárpótlásért. A magántulajdon és a közösségi vagyon sérthetetlenségének elvét valló jogállami keretek között huszonkét év túl hosszú időszak jogos követeléseink teljesítéséhez.

A fentiek jegyében egyházaink vezető testületei és hívei mélységes felháborodással vették tudomásul a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatásával kapcsolatos per legutóbbi fejleményét. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az Erdélyi Református Egyházkerület jogos tulajdonának visszaszolgáltatását előmozdító restitúciós bizottság két tagját a tárgyalásra kijelölt törvényszék letöltendő börtönbüntetésre ítélte, ugyanakkor elrendelte az egyházi tulajdonjogot igazoló telekkönyvi bejegyzés törlését, továbbá az Erdélyi Református Egyházkerületet 1 millió 137 ezer lej büntetés kifizetésére kötelezte.

Az elítélt személyekkel való együttérzésünk kifejezésén túlmenően egyházaink közösen kívánnak fellépni az igazságos és méltányos fellebbezési döntések megszületéséért. Reméljük, hogy az államhatalmi szinten jelenlevő magyarellenesség dacára mihamarabb és maradéktalanul sor kerül erre.

A fentiek ékesen bizonyítják, hogy amíg nem teljesül az elrabolt egyházi vagyontárgyak teljes visszaszolgáltatása, illetve kielégítő mértékű kárpótlása, addig nem beszélhetünk az erdélyi történelmi egyházak és a romániai államhatalom közötti viszony rendezettségéről.

Erdély-szerte, 2012. július 11.

Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke

Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke

Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke

Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke

Bálint Benczédi Ferenc, az Erdélyi Unitárius Egyház püspöke

Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus–Lutheránus Egyház püspöke


6 megjegyzés:

EZBranigan írta...

Elnézést, hogy ide írok ezzel kapcoslatban, de tanulmányaim miatt szükségem van a Klapka légió című filmre, s keresés közben ráakadtam a blogra.
Ebben a bejegyzésben elérhető az említett film: "1848/49 - megfilmesítve" Sajnos már nem élnek a letöltési linkek, esetleg ismét elérhetővé tudnád tenni ezeket? Sehol máshol nem találtam rá, pedig mindenhol kerestem már a filmet. Nagyon fontos lenne, köszi.

Stud. Theol. írta...

Keresek más linket vagy megoldom magam...

EZBranigan írta...

Köszi előre is!

Stud. Theol. írta...

http://stud-theol.blogspot.ro/2010/03/184849-megfilmesitve.html

letöltési linkek cserélve

EZBranigan írta...

Köszönöm szépen, nagyon hálás vagyok érte. Örülök, hogy nem vesznek el ezek a szép magyar filmek!

Stud. Theol. írta...

Klapka légió - új linkek

http://stud-theol.blogspot.ro/2010/03/184849-megfilmesitve.html