2011. július 12., kedd

Valóban hanyatlik a szcientológia?

Valóban hanyatlik a szcientológia?
Sorkizárás
Magyar Kurír


„A szcientológia belülről” című, nemrég megjelent könyvében Janet Reitman érdekes tényeket tár fel az L. Ron Hubbard által fél évszázada alapított, különös „egyházról”.

http://www.tantor.com/BookImage/B0325_InsideScientology_D.jpg



„Rájöttem, hogy a szcientológia egy párhuzamosan létező, zárt világ, amely a kívülállók számára teljességgel ismeretlen. A tárgyilagosság érdekében úgy próbáltam megközelíteni, mintha külföldi tudósítóként ismertetnék egy idegen kultúrát” – fogalmaz a Time-nak adott interjújában a szerző, aki korábban iraki haditudósítóként dolgozott.

Tom Cruise-ra gondolva sokan úgy vélik, a szcientológusok között sok híres személyiség van. Reitman ezzel szemben megállapítja: az igazi hírességek közül csak néhányan tartoznak a szervezethez, emellett a színfalak mögött mintegy száz szcientológus tölt be jeles állásokat Hollywoodban. Stratégiájukhoz azonban hozzátartozik, legalábbis a kilencvenes évek óta bizonyosan, hogy szervezetüket a celebek egyházaként tüntetik fel.

„Be kell osztaniuk az erőiket, és több vezető kilépésével kellett szembenézniük – mondja a szerző, akinek alkalma volt napokon át vezető szcientológusokkal beszélgetni a szervezet Los Angeles-i székhelyén. – De ami leginkább nyugtalanítja őket, sokkal inkább, mint gondolnánk, az, hogy mit gondol róluk a saját tagságuk. Az interneten ma már sok mindent olvashatnak. A neten egymásra találtak az eddig elszigetelt egykori szcientológusok, akik mindenféle, korábban titkosnak számító dokumentumokat tesznek közzé. 2004-ben kilépett Marty Rathbun, az egyház második embere, 2007-ben pedig Mike Rinder, a szervezet kommunikációs és jogi vezetője. Mindketten nyilvánosságra hozták az általuk felismert hivatalos szervezeti visszaéléseket. Mindez komoly kockázatot jelent a jelenlegi tagságra nézve.”

A kérdésre, hogy jelenleg hanyatlik-e a szcientológia egyház, Janet Reitman egyértelmű igennel felel. „Terjeszkedésről beszélhetnek, mert egyre több városban vannak jelen, és sokan veszik a könyveiket, de az auditoraik száma csökken, és úgy gondolom, ezt a tendenciát csak valami drasztikus változtatással fordíthatják meg, különösen a mostani gazdasági helyzetben, amikor az emberek kevésbé tudják megfizetni a tevékenységüket.” (Az auditálás során a szcientológus lelkészek kérdésekkel térképezik fel az egyén problémáit – a szerk.) Ezért „jelenleg olyanok felé fordulnak – a tengerentúlon, a fejlődő világban –, akik kevésbé ismerik az egyház történetét, akik talán nem jutnak internethez. Pedig ha valóban életben akarnak maradni, meg kell szólítaniuk a középosztályt, amely hagyományosan tagságuk zömét adta.”


Nincsenek megjegyzések: