2008. október 6., hétfő

Magyarországi Keresztények és Zsidók Tanácsa

Keresztyén-zsidó megbeszélés
[2008-10-04]

A zsinati hivatalban ülésezett október 2-án a Magyarországi Keresztények és Zsidók Tanácsa (MKZST). Tamás Bertalan, a tanács titkára és a Zsinati Hivatal Külügyi Osztályának vezetője elmondta, ez a "legökumenikusabb" szervezet hazánkban, hiszen a kisebb-nagyobb protestáns és az ortodox egyházak mellett a zsidó és a katolikus egyház is delegálja képviselőit.

Tamás Bertalan arról tájékoztatott minket, hogy az ülésen szó volt az Európai Unió egy társszervezetének, egy bécsi megfigyelőközpontnak az antiszemitizmus megnyilvánulásaival foglalkozó jelentéséről. A titkár elmondta: nem volt tisztázott, hogy a központ honnét szerzi magyarországi információit, és ezek hogyan kerülnek ki Brüsszelbe, mennyire hitelesek és elfogadhatóak egyáltalán. A megbeszélés résztvevői most az ezzel az intézettel folytatott megbeszélés eredményéről és az együttműködés lehetőségeiről tájékozódhattak. Az intézet tájékoztatása szerint az információkat nemzetközi pályázat meghirdetése útján szerzik be. Kutatási területük olyan megnyilvánulásokra terjed ki, amelyek személyek és vagyon ellen irányulnak, tehát büntetőjogi következményeik vannak. Az antiszemitizmus olyan jelenségeivel is foglalkoznak, amelyek a rasszizmussal vannak kapcsolatban. Ez is büntetőjogi kategória. Az intézetet 2007-ben átszervezték, és ez évtől ezt a megfigyelő szolgálatot az Alapvető Jogok Európai Egyesült Intézetének keretében végzik.

Az antiszemitizmus hazai megnyilvánulásaival kapcsolatban az ülés résztvevői körében megfogalmazódott: az egyházak forduljanak lelkipásztoraikhoz, hogy a szószékekről "ne hangozhassanak el olyan felelőtlen kijelentések, amelyek szélsőséges indulatokat táplálhatnak vagy antiszemitizmust gerjeszthetnek".

A tanácskozás résztvevői annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a holokauszt újfajta megközelítésére van szükség. "Ne a drámai képeknél ragadjunk le, hanem a tragédia gyökerét próbáljuk megérteni, és ebből tanulságokat levonni mai társadalmunk számára is" - fogalmazott az MKZST titkára.

Szebik Imre nyugalmazott püspök, az MKZST evangélikus alelnöke a Biblia éve eseményeiről számolt be. Elmondta, hogy az Ószövetség képviseletében zsidó testvéreink is csatlakoznak mind az országos, mind a helyi programokhoz. "Előadásokat tartanak, hozzájárulnak a kiállításokhoz, mi pedig hangsúlyozzuk: az Újszövetség az Ószövetség nélkül csak fél Biblia lenne, hiszen Jézus Bibliája is az Ószövetség volt. Az Újszövetséget az Ószövetség felől értjük meg, mert ott vannak a gyökerek" - fogalmazott az evangélikus püspök. Az MKZST alelnöke azt is elmondta, hogy tájékoztatta a tanács zsidó tagjait a Biblia évét ért zsidóellenes vádakról, egyúttal ismét hangsúlyozta: "A kezdeményezés nem politikai beágyazottságú, senki ellen nem irányul, hanem kizárólag a Szentírás terjesztésére szolgál."

Az 1990-ben alakult MKZST évente többször ülésezik. Elnöke Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, társelnöke Schweitzer József nyugalmazott főrabbi, Szebik Imre mellett pedig alelnökei még Bölcskei Gusztáv református püspök és Domán István főrabbi. A szervezet megalakulása óta tagja a németországi székhelyű Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanácsnak.


K.S. (RefLap)


Forrás: MRE


Nincsenek megjegyzések: