2008. október 10., péntek

Európa alapja a Biblia

Minden, ami Európát naggyá teszi, a Bibliában gyökerezik
.

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.aciprensa.com/Cardenales/images/bozanic.jpg”.

Josip Bozanic zágrábi bíboros nyilatkozta ezt a múlt héten a Püspöki Szinódus keretén belül. "Egy felbonthatatlan kapcsolat van a Biblia és Európa között. Minden, ami az európai kultúrát és civilizációt naggyá tette, annak forrása a Bibliában keresendő." - tette hozzá a horvát érsek.

"Az olyan értékeknek, mint az emberi méltóság, az emberi jogok elismerése, az egyház és az állam elválasztása, annak magja a Szentírás kútforrásában található. Társadalmi igazságosság, jogok, a bálványozás bárminemű bírálata, a hamis istenkép elutasítása - ezeknek is mind a Bibliában található az alapja."

A bíboros figyelmeztetett is: "Egy Isten nélküli Európa azt kockáztatja, hogy az aggodalmaskodás vermévé váljon, hogy a félelem civilizációját építse fel. Isten Igéje visszaállítja a reményt és az örömet. Európa ráadásul egy olyan krízisbe lépett, amikor már nem fogadja el az Ige értelmező erejét, aminek végső alapja a hitben és az ihletettségben van. Égető feladata ez minden tudományos diszciplínánka, különösképpen a teológiának."

"Valójában az a kultúra, amelyik elszakad a keresztény istentisztelettől - Isten kegyelme és Krisztus általi megváltása titkának megünneplésétől -, saját boldogságát teszi kockára, Európát pedig a megpróbáltatások és a szomorúság felé vezeti."

"Isten Igéje ismét képessé teszi az európai embert, hogy az életet ünnepelhesse. Ahol a keresztyén szentséget ünneplik, ott az egyház is fiatal, és ez Európa fiatalságát is garantálja."

Nincsenek megjegyzések: