2009. január 25., vasárnap

Ölelkező holttestek a sólyi templom padlózatában

Titokzatos halottak a sólyi templomban
2009. január 23.

Felnõttek csontvázait találták meg a Veszprém megyei Sóly református templomában. A lelet érdekessége, hogy a két holttestet közös sírba temették úgy, hogy az egyik átkarolja a másikat. Az is meglepõ, hogy a középkorban a halottakat általában kelet felé nézve tették a földbe, a két tetem pedig nyugati irányba fordul.

http://www.istentisztelet.net/cpg1410/albums/userpics/10065/normal_2008dec_asatas5.jpg

Rendkívüli leletnek nevezte a sólyi ásatok vezetõje a csütörtökön elõkerült csontvázakat. Rácz Miklós, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat kutatója elmondta: két felnõtt csontvázat találtak egy közös sírban.
Nemüket és azt, hogy mennyi idõsek lehettek még nem sikerült megállapítaniuk, a leleteket ugyanis még nem tárták fel teljesen. Az viszont már most látszik, hogy az egyik nem kinyújtott testtel fekszik, hanem az oldalán, felhúzott térddel, és átöleli a másikat.

Pedig így nem temetkeztek az 1600-as években - mondta a szakember. A másik különlegesség, ami szintén nem volt szokás a középkorban, hogy a pár nem keleti, hanem nyugati irányba fekszik. A régészek remélik, hogy miután antropológusok megvizsgálják a csontvázakat, választ kapnak kérdéseikre.

Tavaly novemberben padlófelújítás közben középkori gyereksírokat találtak a templomban. Késõbb egy idõre felfüggesztették az ásatásokat pénzhiány miatt, ám azt a napokban újrakezdték. Ekkor újabb gyermeksírok bukkantak elõ. A kutatók már azt érdekesnek tartották, hogy miért pont ide temették a gyerekeket, amikor az 1600-as években már volt saját temetõje a falunak.

Lassan végéhez közeledik a Rácz Miklós vezette feltáró munka, mely a Sólyi Templom történetét és tizedik századi előzményeit hivatott igazolni.

A feltárás legnagyobb meglepetését, nem az okozta, hogy előkerült a feltehetően a X. században épült Szent István kápolna, - hisz ez várható volt -, hanem az hogy a jelek szerint a középkorban kizárólag gyermekeket temettek a templom belsejébe.

Hogy hová temmették a felnőtt lakosságot, arról még sejtésünk sincs, de a feltárt és feltárásra váró sírok egytől egyig gyermekcsontvázakat rejtenek.

Tekintettel arra, hogy ilyesmivel a feltárásban résztvevők még nem találkoztak, tudományos választ sem sikerült adni a temetkezési szokás kialakulásának okára.

Képek az ásatásról: a fotógalériában.

Forrás: Sólyi Református Egyházközség



Nincsenek megjegyzések: